De Amerikaanse Alex Jones, een van de bekendste complotdenkers ter wereld, is verbannen van het grootste deel van zijn sociale media-accounts. Zijn pagina's op Facebook, Youtube, Spotify en alle Apple sites zijn bijna tegelijkertijd allemaal verwijderd. Jones is bekend van zijn podcasts en video's onder de noemer 'Info Wars', waarin hij regelmatig verhalen de wereld in slingert die te gek zijn om waar te zijn. Desondanks luisteren en kijken er miljoenen mensen naar.

Jones beweerde onder andere dat Hillary Clinton vanuit een pizzeria een pedofielenbende leidt, dat de schietpartij een school in Sandy Hook nooit plaatsgevonden heeft, of dat de overheid stoffen waar je homo van wordt in het drinkwater stopt. Om die theorieeën is Jones alleen niet verbannen, maar wel om het stelselmatig overtreden van regels op de verschillende platforms.

Jones gebruikte onder andere mensonterende taal over transgenders, moslims en immigranten. Apple schorste verschillende podcasts van Jones om haatzaaien en YouTube liet weten dat hij 'veelvuldig regels negeerde over haatzaaien en intimidatie'. 

Twitter verbant Jones niet

Op Twitter mag Jones wel actief blijven. Volgens dat sociale netwerk heeft Jones tot op heden nog geen regels geschonden. Op Jones' Twitterprofiel heeft hij dan ook een reactievideo geplaatst. De gelijktijdige actie van de verschillende platforms is, niet verrassend, voer voor een nieuwe complottheorie. In een bijna negen minuten durende video legt Jones uit hoe het een vooropgezet plan tegen hem is geweest.

Intussen is de discussie op sociale media ook losgebarsten: is het verbannen van Jones schending van de vrijheid van meningsuiting, of een terechte actie geweest?