De coach van de Engelse club Aston Villa is er klaar mee dat zijn aanvoerder Jack Grealish zo vaak wordt neergehaald en wil extra bescherming van de scheidsrechter. Maar in Nederland is de meest neergehaalde voetbal vaker neergehaald.

Maar liefst 140 keer werd dit seizoen een overtreding gemaakt op aanvoerder Jack Grealish in de Engelse Premier League. En voor die overtredingen zijn in totaal slechts 5 gele kaarten getrokken. "Ik snap heel goed dat de coach van Aston Villa hier aandacht voor vraagt. Zeker als de overtredingen niet allemaal adequaat zijn beoordeeld", zegt oud-scheidsrechter Mario van der Ende die zowel nationaal als internationaal floot.

Rode kaart bij tackle van achteren

Zelf kan Van der Ende zich nog goed herinneren toen er een nieuwe regel werd ingevoerd om voetballers beter te beschermen op het veld. "Het was vlak voor het WK van 1994, toen wij als scheidsrechters bij elkaar moesten komen en beelden te zien kregen van de Spaanse voetbalcompetitie Serie A. Daar zag je overtredingen worden gemaakt die echt in een Bruce Lee-film thuis konden horen."

Van der Ende en de andere scheidsrechters kregen destijds te horen dat ze spelers moesten beschermen. "Toen is ook een nieuwe regel ingevoerd. We moesten meteen een rode kaart trekken als er op een voetballer een tackle van achteren werd gemaakt." Marco van Basten en Diego Maradona waren toen voetballers waar volgens Van der Ende stelselmatig overtredingen op werden gemaakt. "Dan ga je daar beter op letten."

Lees ook

Tagliafico en Diemers

Toch heeft de Nederlandse speler van Feyenoord, Mark Diemers, het op het gebied van overtredingen nog zwaarder dan voetballer Jack Grealish. "Diemers werd in seizoen 2019-2020 207 keer neergehaald", vertelt Bart Frouws van sport-statistiekbureau OptaJohn.

Op nummer 2 van die ranglijst staat Ajacied Nicolás Tagliafico. Er werden 103 overtredingen op hem gemaakt. "Dat is wel heel opmerkelijk, want het is een verdediger. Je zou zeggen dat overtredingen meer op spitsen worden gemaakt", zegt Van der Ende.

Luister hier het gesprek in EenVandaag met Mario van der Ende terug

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.