Clubs, sponsoren en televisiezenders zijn blij, maar voetbalsupporters vinden het niks: vanaf volgend seizoen wordt er op zondagavond gevoetbald in de eredivisie. Het gaat toch gebeuren en sportmarketeer Chris Woerts snapt heel goed waarom.

Voetbalsupporters zien eredivisiewedstrijden om 20.00 uur op zondagavond niet zitten. Dat blijkt uit een enquête onder 8000 fans van Supporterscollectief Nederland. 80 procent van de ondervraagden vindt het een slecht idee.

Commerciële oplossing

Maar oud-commercieel directeur van Feyenoord en de Eredivisie Chris Woerts snapt niet dat supporters tegensputteren. "Het is een hele conservatieve wereld. Het is ook een beetje wisselgeld omdat Fox ondanks de coronacrisis wel door heeft betaald."

"Het is misschien ook maar een of twee keer per seizoen dat je club op zondagavond speelt. Het zijn gewoontedieren en het is gewoon gewenning. Ik denk dat iedereen er na een seizoen wel aan is gewend. Het is een klein probleem met een grote oplossing voor een commercieel probleem", zegt Woerts.

Het verkeerde keelgat

Supporters geven aan dat de wedstrijd op zondagavond totaal niet handig is. Ze moeten bijvoorbeeld de kinderen naar bed brengen en kunnen dan geen tv kijken, of hebben al helemaal geen zin om zo laat naar het stadion te gaan.

"Zondagavond, met de volgende dag weer vroeg op is gewoon niet ideaal", zegt Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland. "Eerst werd er bijvoorbeeld ook helemaal niet gevoetbald op zondagochtend, maar dat is er ook al bijgekomen, die wedstrijd om 12.15 uur. Het is de zoveelste keer dat er weer een nieuwe tijd bij komt en dat schiet in het verkeerde keelgat."

Kwestie van wennen

Voor adverteerders is de spreiding van de wedstrijden naar zondagavond een goede uitkomst, want zo kunnen mensen naar meer wedstrijden kijken, omdat er minder tegelijkertijd worden uitgezonden.

Volgens Woerts is het gewoon een kwestie van wennen. "In Engeland wordt bijvoorbeeld zelfs op maandagavond gespeeld en daar hoor je ook geen wanklanken. Stadions zitten daar ook vol. Het is dus gewoon op zondagavond of Boer Zoekt Vrouw, of voetbal kijken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.