De voetbalstadions in de Eredivisie lopen langzaam maar zeker leeg. Dat blijkt uit een analyse van EenVandaag. Bij meer dan de helft van de clubs is het gemiddeld aantal toeschouwers de afgelopen vijf jaar gedaald: "Het is alarmfase 1, er moet iets veranderen", vindt sporteconoom Pieter Nieuwenhuis.

Bij tien van de huidige eredivisieclubs daalde het aantal toeschouwers in de afgelopen vijf seizoenen. Bij Vitesse (18%) FC Twente (17%), SC Heerenveen AZ (14%) en FC Groningen (11%) is de daling het sterkst. Ook bij ADO Den Haag, Willem II, Heracles Almelo, Roda JC en PSV zijn de toeschouwersaantallen gedaald. Alleen bij Excelsior (17%), FC Utrecht (10%) en PEC Zwolle (8%) is een stijgende lijn te zien in deze periode. De rest van de clubs bleef ongeveer gelijk.

Jan van Halst, commercieel directeur van FC Twente weet ook wel waar de snelle daling van komt bij zijn club. "Toen FC Twente een jaar of 5-6 geleden nog meedeed om het kampioenschap, speelden we thuis altijd in een vol stadion. Hoe hoger je speelt, hoe meer publiek je trekt."

Volgens voetbalanalist René van der Gijp wordt de opbrengst van de kaartverkoop in het topvoetbal steeds minder belangrijk. “Een club als Manchester City zet het niet eens meer op de begroting.”

Kwaliteit

Nieuwenhuis signaleert een structurele trend: “Dit heeft alles met kwaliteit te maken. Die is zichtbaar afgenomen. Dagjesmensen verkiezen de dierentuin of een pretpark inmiddels boven een voetbalwedstrijd. Alleen de echte fans blijven over." René van der Gijp, voetbalanalist van Voetbal Inside onderschrijft dat: “Soms lig ik op de bank te kijken en denk ik ‘waar kijk ik nou naar?’.”

Pieter Nieuwenhuis pleit voor een nieuwe competitieopzet, waarin de zes beste clubs niet twee keer, maar vier keer tegen elkaar spelen. “Meer topduels maken de competitie spannender en attractiever. In België is dit model ook ingevoerd en daar heeft het zijn vruchten afgeworpen.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.