De kankerverwekkende Chroom 6 –verf die Defensie gebruikte op minimaal vijftien werkplaatsen kan ook de vruchtbaarheid van medewerkers aantasten en afwijkingen in hun DNA en dat van het nageslacht veroorzaken, zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit van Utrecht.

Volgens Van den Berg heeft Chroom 6 mogelijk invloed op de kwaliteit van het sperma van de medewerkers. De invloed van deze chemische stof is wetenschappelijk onderzocht bij metaalarbeiders in India. Ook zij werkten lange tijd vrijwel vrijwel onbeschermd met chroom 6. Hun vruchtbaarheid nam drastisch af.

Van den Berg: “Als je kijkt wat die stof doet, dan tast het het DNA aan, ook het DNA in zaadcellen, het sperma. Als dat gebeurt zou het kunnen dat de kwaliteit afneemt waardoor bij bevruchting een foetus ontstaat die langzamer gaat groeien. Het blijkt uit proefdieronderzoek dat de foetus geremd wordt in de ontwikkeling. Wat dat later betekent, na de geboorte en op de langere termijn is volstrekt onduidelijk. Dat er effecten zijn op de foetus bij proefdieren is zonneklaar.”

Van den Berg raadt Defensie dan ook aan om vruchtbaarheidsproblemen en problemen met de zwangerschap mee te nemen in het onderzoek dat al gestart is.

Letselschadeadvocaat Yme Drost verwacht dat het aantal slachtoffers van de giftige camouflageverf zal uitbreiden omdat nu ook mogelijk de gezondheid van zwangere vrouwen van defensiepersoneel en hun kinderen nadelig beinvloed kan zijn.

Drost die 140 zaken van zieke ex-werknemers onder zijn hoede heeft, wil dat het aspect van onvruchtbaarheid en mogelijke DNA-schade in het onderzoek door het ministerie van Defensie wordt opgenomen. Hij verwacht dat het aantal klagers dan drastisch zal stijgen. Drost: ”Nu we dit alles weten, zou Defensie verantwoordelijkheid moeten oppakken en alle mensen die met Chroom 6 houdende verf in aanraking zijn geweest, goed moeten monitoren……en hetzelfde geldt voor eventuele nakomelingen.”

Zo’n 250 defensiewerkers hebben zich inmiddels gemeld bij vakbonden en advocaten met gezondheidsklachten.

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.