De persoon die door Defensie is aangesteld een onderzoek te leiden naar het gebruik van kankerverwekkende stoffen blijkt jarenlang als leidinggevende klachten erover te hebben genegeerd. Oud-medewerkers van Defensie zijn verbijsterd dat oud-luchtmachtcommandant Freek Groen is gekozen tot leider van de Taskforce die de problemen met de kankerverwekkende chroom-6 verf moet aanpakken.

Freek Groen was van 1984 tot en met 1992 een hoge leidinggevende op de vliegbasis Twenthe. Als squadron- commandant was Groen onder meer verantwoordelijk voor hangar 17, de spuiterij waar straaljagers van een nieuwe laag verf werden voorzien. Onder de leiding van commandant Freek Groen is met de giftige chroom-houdende CARC-verf gewerkt. Oud medewerker en veiligheidsfunctionaris vliegbasis Twenthe Theo Even: “Groen was eerst chef motoren, later is hij commandant technisch squadron geworden, daar vallen alle onderhoudshangars onder. De Plaatwerkerij, spuiterij, wasserij . Zo’n 200 mensen had hij de zorg en verantwoording voor als commandant.”

Onveilig en ongezond

De ventilatie in de spuitwerkplaats in hangar 17 deugde niet. Het personeel werkte in vervuilde lucht. De werksituatie was onveilig en ongezond. Dat blijkt uit rapporten van de arbeidsinspectie in handen van EenVandaag. De arbeidsinspectie waarschuwde meerdere malen en eiste verbetering van de ventilatie maar dit gebeurde niet. Uit de stukken blijkt dat de leiding het te kostbaar vond om de ventilatie te verbeteren. Dit gebeurde onder het bewind van Freek Groen. Oud medewerker Theo Even: “De slechte ventilatie werd iedere keer wel bespreekbaar gemaakt maar pappen en nathouden noem ik het maar. Het werd niet opgelost.“

Vliegtuigspuiters van de luchtmachtbasis Twenthe klaagden regelmatig over de slechte ventilatie in de spuiterij. Maar commandant Freek Groen pikte de signalen niet op. Oud medewerker Theo Even: “Hij had met de vuist bij commandant vliegbasis op tafel moeten slaan en moeten zeggen: dit moet aan de orde komen. Die mannen, daar wordt niet goed zorg aan besteed. Die worden aan giftige stoffen blootgesteld. Simpel.”

Politiek boos

Ook de politiek reageert verontwaardigd over de aanstelling als leider van de Task Force CARC Freek Groen. Kamerlid Wassila Hachchi van D66 is fel tegen de benoeming van Freek Groen: “Het is in dit dossier ontzettend belangrijk dat je elke schijn van betrokkenheid, belangen-verstrengeling of wat dan ook moet zien te voorkomen en het is ontzettend belangrijk dat een persoon deze task-force leidt die echt helemaal onafhankelijk is en het is niet verstandig dat dit in dit geval niet is gebeurd.”

Reactie Defensie

Het Ministerie van Defensie reageert als volgt:

“De heer Freek Groen is een ervaren Luchtmacht Commodore met uitgebreide kennis en ervaring binnen diverse onderdelen van de defensie organisatie. Dit is de reden geweest om hem te vragen om aan de interne Taskforce leiding te geven. De Taskforce begeleidt het proces en doet geen zelfstandig onderzoek. De Taskforce heeft ook geen invloed op de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek.”

Vanavond in Kerkrade is de eerste bijeenkomst voor oud-Defensiemedewerkers die met de giftige verf hebben gewerkt. Commodore Freek Groen en het RIVM zullen daar spreken en vragen beantwoorden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.