ChristenUnie komt met een stappenplan voor een drugsvrij Nederland. Een opvallende timing, omdat D66 vorige week juist aankondigde soepelere regels te willen voor het gebruik van harddrugs.

Een land zonder drugs en zonder coffeeshops. Een land waar pilletjes en cocaïne tot het verleden behoren. De ChristenUnie zet hoog in, maar met een stappenplan dat jaren duurt moet het volgens de kleinste regeringspartij wel te realiseren zijn, zo weet Stieneke van der Graaf.

'Tijd om het over een andere boeg te gooien'

De ChristenUnie is fel anti-drugs. Volgens de regeringspartij zijn we drugs -ook wiet en hash- ten onrechte als normaal gaan beschouwen. "Het is nu tijd om het over een andere boeg te gooien", zegt Stieneke van der Graaf.

Zij heeft vele gesprekken gevoerd met verslavingsexperts, ervaringsdeskundigen, politie en verschillende maatschappelijke organisaties die te maken hebben met drugsgebruik. Van der Graaf beseft dat er een lange weg te gaan is voordat Nederland drugsvrij is. Het is dan ook een 'einddoel'.

We mogen er niet in berusten dat mensen ten onder gaan aan drugs.

Stappenplan

Volgens de CU-politica is de tijd van wegkijken voorbij. "Na decennia van vergoelijken van het drugsprobleem is het tijd voor een andere aanpak." Want deze mentaliteit heeft grote nadelige gevolgen gehad volgens van der Graaf. "Door het credo 'het moet gewoon kunnen' hebben we jarenlang de pretgebruiker gefaciliteerd, maar hebben we probleemgebruiker aan zijn lot overgelaten. Deze kwetsbare mensen verdienen onze steun."

De eerste stappen zijn goede hulpverlening, stevigere inzet op preventie en ontmoediging. Over ongeveer 6 maanden moet het definitieve plan van ChristenUnie naar buiten komen. Van der Graaf beseft dat er veel kritiek zal komen. "Het is een wens van mij als politicus. Maar waarom zou het niet mogelijk zijn? Het is een stip aan de horizon waar we stapje voor stapje naartoe moeten", zegt Van der Graaf.

Lees ook

Botsing met D66

De timing van de ChristenUnie is nogal pikant. Vorige week nog kwam coalitiepartij D66 met een manifest om juist de mogelijkheden van regulering van harddrugs te onderzoeken. Dit initiatief lijkt hier lijnrecht tegenover te staan. Van der Graaf noemde de plannen van de sociaal-liberalen toen al 'onbegrijpelijk' vooral van 'een partij die zegt gezondheid en preventie' belangrijk te vinden. Ook vond de ChristenUnie dat D66 veel te weinig oog had voor de verwoestende gevolgen van drugsverslaving.

Ook nu haalt ze flink uit naar coalitiepartij D66. "Ik weet ook wel dat we dat niet van vandaag op morgen hebben gerealiseerd. Maar zoals een voormalig D66-kamerlid terecht zei: 'Als mensen massaal door rood rijden en er ongelukken gebeuren, dan kunnen we wel alle stoplichten op groen zetten, maar dan is het probleem niet opgelost, in tegendeel.'"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.