De Chinese investeerders die huizen opkochten in Giethoorn, gaan deze weer verkopen. Drie Chinese investeerders kochten panden op om deze via Airbnb te verhuren en er een Bed & Breakfast te beginnen. Dorpsbewoners kwamen in opstand. Men was bang dat het karakter van het dorp aangepast zou worden. De gemeente weigerde een vergunning te verstrekken. “Het is mislukt", zegt Hsu Lai Yu, één van de investeerders.

Afgelopen zomer werd bekend dat Yu samen met twee compagnons zeven huizen in Giethoorn had gekocht. Dorpsbewoners kwamen in opstand, men was bang dat de huizen van Yu de hele winter leeg zouden staan en Giethoorn zo een spookdorp zou worden. Yu zegt achteraf: “Wij dachten kansen te zien in Giethoorn. Maar we hadden meer met de dorpsbewoners en de gemeente moeten praten." 

'Gieters' niet negatief tegenover toeristen

Ook geeft Yu toe zich niet genoeg verdiept te hebben in de wet- en regelgeving binnen de gemeente. 'Het bestemmingsplan staat binnen de bestemming ‘wonen’ geen recreatieve verhuur toe. Noch voor Airbnb, noch voor andere vormen,’ laat de gemeente Steenwijkerland, waar Giethoorn onder valt, aan EenVandaag weten. 

Toch staan de ‘Gieters’, zoals inwoners van Giethoorn genoemd worden, niet negatief tegenover de komst van toeristen naar hun dorp. “Toerisme brengt werkgelegenheid, reuring. We wonen in een mooi dorp en dat willen we graag zo houden”, aldus Evert van Dijk, voorzitter van bewonersvereniging ’t Gieters belang. Van Dijk is blij met de bepaling van de gemeente dat recreatieve verhuur zonder vergunning niet mag. “Zonder permanente bewoning komen huizen leeg te staan, dan krijg je donkere buurten. Dat willen we niet." 

Hsu Lai Yu, die sinds 1980 al in Nederland woont, is overigens nog niet klaar met ondernemen in Giethoorn. Hij behoudt zijn fiets- en bootverhuur, en hij is lid geworden van de ondernemersvereniging. “We beseffen ons dat de timing niet goed was. In plaats van blind investeren willen wij nu langzaam mannen en hopelijk een win-win situatie voor ons en voor de burgers van Giethoorn creëren." 

EenVandaag maakte eerder al een reportage over de Chinese investeringen in Giethoorn.

Chinese investeerders in Giethoorn

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.