Meer dan 2 miljoen toeristen reizen jaarlijks naar IJsland. Maar bewoners zijn de selfiemakende bezoekers helemaal zat en trekken aan de bel. In Giethoorn hebben ze al jaren ervaring met deze problemen: bewoner Nick Altena besloot er iets aan te doen.

In het Venetië van het Noorden, Giethoorn, wordt het steeds drukker. Nick Altena is één van de mensen die last ondervindt in het Overijsselse dorp. "Ze denken dat ze in een pretpark rondlopen. Ze vragen wanneer het sluit en denken dat je erbij hoort als bewoner."

Hek met sloten

"Ze gingen gewoon in mijn tuin zitten picknicken. De overburen hebben prachtige rozenstruiken, en stappen de toeristen gewoon in." Toch is er inmiddels geen toerist meer te bekennen in de tuin van Nick. "Ik heb een hek geplaatst, met twee sloten erom. Bij mij komen ze niet meer binnen. Ze kijken dan vreemd op, en lopen vertwijfeld weer weg."

Nick Altena
Bron: EenVandaag
Nick Altena.

Altena is sowieso geen man van halve maatregelen: toen er een Chinees reclamebord langs het water verscheen, trok hij het eigenhandig weer uit de grond. "Daar is mijn bekendheid in de media begonnen... Er was een Chinese investeerder in het dorp gekomen en die dacht een Chinees restaurant te kunnen promoten. De media kreeg daar lucht van en zo zijn onze klachten gehoord."

Lees ook

Eigen schuld, dikke bult?

Een hoop overlast dus. Maar: het levert ook geld op toch? Sterker nog: restauranthouder Gabriella Esselbrugge gaat al sinds 2009 naar China om daar toeristenbeurzen te bezoeken en het dorp te promoten. Eigen schuld, dikke bult? Daar is Nick het niet mee eens. "Voor een aantal mensen is het lucratief, ja. Ik heb in het verleden ook wel toeristen rondgevaren. Toen was het nog leuk. Maar nu leeft maar 20 procent van de inwoners van het dorp van het toerisme. De rest zit dus met de nadelen."

Het toppunt is dan ook bereikt. Ondanks het succes van zijn hek en ander verzet, heeft Nick zijn conclusies getrokken. "We gaan weg uit het dorp. Ook omdat mijn dochter elders in het land woont, maar het toeristenprobleem speelt wel degelijk mee."

Radio-interview: Nick Altena vertelt over zijn verzet tegen de toeristen in Giethoorn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.