Ze kwamen de afgelopen jaren massaal naar Giethoorn om te kijken, maar nu komen ze ook om te kopen. Het vastgoed in ‘het Venetië van Noord-Europa’, zoals Giethoorn bekend staat, is enorm in trek bij Chinese investeerders. Afgelopen periode zijn zeven panden opgekocht door een Chinees-Nederlandse investeerder en dat baart veel Gieters zorgen. 

Cees van Groeningen van ‘t Gieters Belang ziet 't allemaal niet zitten. “De gebruikers van deze Airbnb-panden zullen niet meedoen aan sociale dorpsevenementen en spelen geen enkele rol in de gemeenschap. We moeten voorkomen dat we in Giethoorn straks alleen nog maar neon-verlichting en reclameborden zien en ieder huis een vakantiehuis, B&B of hotel is.”

Strenger beleid

Daarom pleit Van Groeningen voor een strenger vast woonhuisbeleid in het dorp, naar voorbeeld van de gemeente Veere, die op deze manier voorkomt dat de populaire badplaats Domburg een spookdorp wordt.

Ook varen we mee met Christof Visscher van ‘Giethoorn Onderneemt’ en spreken we wethouder Bert Deddens van gemeente Steenwijkerland over deze -in zijn ogen juist positieve -ontwikkelingen.

Hoe makkelijk is het eigenlijk voor een buitenlander om in Nederland in vastgoed te investeren? We vragen het sinoloog Boudewijn Poldermans. Hij doet al 40 jaar zaken met China en we spreken hem telefonisch op de heropening van Landgoed Wittenburg in Wassenaar. Toevallig óók onlangs opgekocht door een Chinees-Nederlandse investeerder.

“De Nederlandse regels behoren tot de strengste van Europa. Volgens de Wet Modern Migratiebeleid moet een buitenlandse investeerder tenminste 1,25 miljoen in Nederland investeren voor hij een verblijfsvergunning bij zijn aankoop krijgt. En die willen de Chinezen er wel bij natuurlijk. De meeste rijke Chinezen wijken daarom uit naar Spanje en Portugal, omdat in die landen de regels erg soepel zijn.”

Of ze investeren via een u-bocht alsnog in Nederlands vastgoed, via Nederlandse familieleden. De reden dat Chineze privé-personen hun kapitaal in het buitenland in vastgoed willen investeren is de onstabiele situatie in China. Het zijn vaak mensen die zelf ook rijk zijn geworden met vastgoed in eigen land en goed weten hoe die wereld werkt.”

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.