Swingstate Ohio stond vandaag centraal in het laatste debat. Ik weet niet of Ohio blij is met haar nieuwe personificatie, maar hij heet in ieder geval ‘Joe de Plumber’. Of eigenlijk Joe Wurzelbacher, maar dat klinkt minder lekker. Obama was hem tegengekomen op zijn tocht de afgelopen dagen hier door de staat. Notabene in het dorpje Holland, op ongeveer anderhalf uur rijden van Canton.

Joe wilde een eigen loodgieterbedrijf beginnen, maar in de nieuwe belastingplannen van Obama ligt dat niet zo lekker. Boven de 250.000 dollar krijg je in de plannen van Obama namelijk geen voordeel van de belasting. En daar was Joe het niet mee eens want met het bedrijf dat hij wilde kopen zou hij wel eens meer kunnen gaan verdienen. John McCain was het er ook niet mee eens want hij voerde deze Joe de Plumber op. De rest van de avond werd Joe de denkbeeldige derde gesprekspartner.

Dat het over de belastingen zou gaan in dit laatste debat was wel duidelijk. De afgelopen dagen werden de inwoners van Ohio, in de personificatie van mijzelf, helemaal gek van de vele belasting tv-spotjes van Obama, waarin hij zei de beste plannen te hebben. Heel fijn voor Obama dat hij zoveel geld te besteden heeft, maar zo langzamerhand koopt hij hele reclameblokken op hier. Hij weet dat hij de twijfelende kiezers in Ohio vooral over de streep moet trekken met hoopvolle belastingbeloften. Dat voelt de burger tenslotte direct in de portemonnee. Sinds vandaag heeft hij daarom ook een nieuw speeltje op zijn website staan: de Obama-Biden Tax calculator: Bereken je belasting voordeel in zijn plannen ten opzichte van die van McCain. Verrassing: je bent (bijna) altijd beter af bij de democraten als middenklasser. Ik had vanmiddag al even lukraak wat inkomens ingevuld en in alle gevallen was ik tussen de 500 en 1200 dollar beter uit bij Obama. De enige keer dat ik beter uit was bij McCain was toen ik als single persoon een jaarinkomen opgaf van 250.000 dollar per jaar of meer.

Bingo. Behalve dat iedereen helemaal dol werd van die Joe de Plumber tijdens het debat, is het natuurlijk een hele slimme zet van McCain om te focussen op die 250.000 dollar grens van Obama. Dat scoort in een swingstate als Ohio. Ik kom hier vrijwel dagelijks mensen tegen die nadenken over het beginnen van een eigen bedrijf. Ze zijn hun baan kwijtgeraakt, of dreigen die kwijt te raken, en zien daarin voor zichzelf een nieuwe toekomst. Of het lukt is een tweede, of het realistisch is een derde, maar misschien is de hoop die McCain vanavond gaf voldoende om ze over de republikeinse streep te trekken. Zelfs al werkt het niet direct in hun eigen voordeel, zolang ze onder die grens blijven verdienen. Ze houden in ieder geval de droom open. Of kijk naar Marijtje Sundheimer, de nog twijfelende tandarts waar we het vorige debat mee keken. Ze was gecharmeerd door de plannen van Obama, maar als kleine zelfstandige, zal ze na vanavond waarschijnlijk toch meegaan in het belastingvoordeel van McCain.

Volgens de eerste peilingen heeft ondanks meneer Plumber, Obama gewonnen vanavond. Hij was rustig, keek in de camera en liet zich niet uit het veld slaan door de aanvallen van McCain. Oordeel zelf. Kijk hier op de site naar het hele debat. Het is de moeite waard: een stuk levendiger dan de vorige twee.

Bekijk het derde en laatste debat hier

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.