Burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal en wethouder Marjolein de Rooij zijn gisteravond opgestapt. Beiden zijn vertrokken vanwege de slepende affaire rond het plaatselijke landgoed Elswoutshoek, waarover de gemeenteraad voor vanavond juist een extra vergadering had belegd. 

EenVandaag interviewt betrokkenen en gaat langs bij hoogleraar beleidswetenschap Hans van de Heuvel. Wat is hier misgegaan?

Gemeente en eigenaren steggelen al jaren over de herontwikkeling van landgoed Elswoutshoek. Afgelopen augustus kreeg Nederveen in hetzelfde dossier al een motie van wantrouwen aan zijn broek, die hij maar net overleefde.

(Bekijk een uitzending van EenVandaag over de affaire hieronder terug).

Reactie burgemeester

Nederveen maakte zijn besluit gisteravond bekend in een extra vergadering met de voorzitters van de raadsfracties. Eerder op de dag had hij commissaris van de Koning Johan Remkes geïnformeerd. Vandaag licht hij zijn besluit toe:

'Ik ben tot de slotsom gekomen dat een nieuwe burgemeester in Bloemendaal voor de gemeente nu beter is. De laatste tijd is te veel discussie is ontstaan rond mijn functioneren en mijn persoon, wat de ruimte om een goede invulling te geven aan het ambt te veel beperkt.'

'Daarnaast moest ik in de afgelopen week opnieuw terugkomen op een eerder gedane uitspraak in een collegebrief. Als dat een keer gebeurt dan is dat wel uit te leggen. Maar het gebeurt me net iets te vaak, meer dan ik voor mijn bestuurlijke rekening wil nemen. Ik zou niet graag in een sorry-cultuur belanden.'

'Ik ben ruim vijf en een half jaar met heel veel plezier burgemeester van deze mooie gemeente geweest. Het was een schitterende tijd met fantastische ontmoetingen met heel veel verschillende Bloemendalers. Daarnaast heb ik constructief kunnen samenwerken met de medewerkers van gemeente Bloemendaal. Ik heb ze leren kennen als vakbekwame en integere ambtenaren. Ik heb het als een van mijn eerste taken ervaren om de bestuurscultuur in de gemeenteraad te versterken. Maar sinds de laatste maanden heb ik het gevoel dat we weer terug bij af zijn. Ik heb mij er voor ingespannen om het gemeentebestuur meer te laten denken vanuit het algemene belang voor Bloemendaal.'

EenVandaag maakte in juli een uitzending over de affaire. Bekijk deze hieronder terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.