Gesjoemel met documenten, het omzeilen van regels, kinderhandel en zelfs kinderdiefstal. Het rapport over buitenlandse adoptie is snoeihard: het moet tijdelijk stopgezet worden. Maar volgens adoptie-klokkenluider Roelie Post gaat dit niet ver genoeg.

Post vindt een tijdelijke stop niet voldoende: we moeten helemaal stoppen met adoptie uit het buitenland. Post was als voormalig ambtenaar verantwoordelijk voor het toezicht op het naleven van kinderrechten in Roemenië. Ze stelde als klokkenluider corruptie bij internationale adopties aan de kaak en maakte de kinderhandel in adopties van dichtbij mee.

Adoptie uit het buitenland

"Het rapport is nog niet openbaar dus we moeten ons baseren op de nieuwsberichten die nu zijn verschenen. Het advies om te stoppen met adoptie vind ik een juist advies. Er wordt alleen gesproken van een tijdelijke stop, dus dan rijst bij mij de vraag of het weer verder gaat en hoe het dan verder gaat", zegt Post.

Ze begrijpt het tijdelijke aspect van het advies van de commissie niet. Volgens Post is dit namelijk niet de eerste keer dat het kabinet advies krijgt over adoptie. "In 2016 heeft een ander adviesorgaan, de RSJ, de regering geadviseerd helemaal te stoppen, omdat de problemen bij interlandelijke adoptie van systemische aard zijn. Deze problemen zijn dus niet te verbeteren. Dit advies heeft de regering destijds naast zich neergelegd."

Lees ook

Hulp voor geadopteerden

Vooral voor geadopteerden zal dit veel betekenen, denkt Post. "Laten we niet vergeten dat vooral de laatste 10 à 15 jaar de geadopteerden volwassen zijn geworden. Zij gaan ook op zoek naar antwoorden. Ik denk dat het altijd belangrijk is dat als een overheid fouten maakt, dat daar erkenning voor komt en dat er een poging wordt gedaan tot reparatie."

Volgens Post moet er hulp komen voor geadopteerde kinderen. Bijvoorbeeld bij het vinden van hun biologische ouders, als zij dat willen."Of bij het herstellen van hun identiteit."

Haags Adoptieverdrag

Desondanks zijn er ook geluiden die in twijfel trekken of de misstanden met buitenlandse adoptie nog spelen anno 2021. Sander Vlek van de Landelijke Vereniging van Adoptieouders zegt dat hij het bewijs dat adoptieprocedures even slecht verlopen als 40 jaar geleden nog niet gezien heeft.

Volgens Post zijn deze bewijzen er zeker wel. "Er is alleen een ander sausje over gegoten: Het Haagse Adoptieverdrag. Daardoor lijkt het beter, maar de autoriteiten kunnen andere autoriteiten niet verantwoordelijk houden. Er is genoeg bewijs gekomen, wat door de media is na gerechercheerd."

Post verwacht dat het rapport in de politiek een stevige discussie zal worden. "Deze discussie heeft ook al in 2007 plaatsgevonden. Dat is nu al 14 jaar geleden. Het wordt dus erg pijnlijk als er nu weer geen duidelijke besluiten worden genomen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.