De Nederlandse Reclame Code Commissie waarschuwt voor misleidende reclame voor nepprocucten. Hiermee reageren ze op de uitzending van EenVandaag. Daarin werd de werking van sprays en crèmes die zouden beschermen tegen het blauwe licht van een computer of mobieltje onderzocht. De commissie onderzoekt nog niet specifiek de crèmes en sprays, maar geeft wel voorbeelden van andere misleidende reclame: gekleurde brillenglazen tegen dyslexie of een kussensloop voor een betere huid.

KIJK EN LEES OOK: 

Misleidende reclame wil zeggen dat een adverteerder dingen beweert of zegt die niet waar zijn. “Misleidende reclame is geregeld in artikel 8 van de Nederlandse Reclame Code”, schrijft Fiona Vening van de Stichting Reclame Code. “Als er een klacht binnenkomt, gaat de Commissie kijken of er sprake is van misleiding door de adverteerder.” Overdrijven in een reclame mag wel, zolang het op waarheid is gebaseerd.  

‘Steunpunt dyslexie raadt gebruik gekleurde bril af’

Een van de producten waar klachten over binnenkwamen, was een bril met speciale glazen waardoor de klachten van dyslexie zouden afnemen. De ogen en hersenen zouden beter op elkaar worden afgestemd en ‘leeshoofdpijn’ zou worden verholpen. Het bedrijf dat de brillen maakt zegt deze uitspraken te baseren op wetenschappelijk onderzoek. 

De klachten waren onder andere dat dit niet wetenschappelijk is bewezen en dat de onderzoeken die worden aangehaald betwist kunnen worden. Het Steunpunt Dyslexie raadde zelfs het gebruik van de bril af. 

Het oordeel van de commissie is uiteindelijk dat de uitspraken zouden doen geloven dat dyslexieklachten verdwijnen en dat dit niet het geval is. Daarnaast is het op onvoldoende onafhankelijke, wetenschappelijke bronnen gebaseerd. Oftewel, een misleidende reclame. 

Niet alle onderzochte producten zijn onzin 

Het klinkt bijna te mooi om waard te zijn: een tape die hooikoortsklachten vermindert. De klacht tegen het product is dat de werking van de tape is gebaseerd op een niet-gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek. Daarom zouden de resultaten niet kunnen worden gecontroleerd. Maar, deze klacht is niet genoeg om het misleidende reclame te noemen, vindt de Commissie.  

Er wordt namelijk in de reclame niet gezegd dat de tapingmethode, die door veel fysiotherapeuten wordt gebruikt, wetenschappelijk gegrond is. Er wordt eerder gekeken naar ervaringen van therapeuten en hooikoortspatiënten. Ook wordt er gezegd dat het kan helpen bij hooikoorts, maar niet dat het de definitieve oplossing is. 

Nog geen klachten over computerlicht spray

Over de sprays en crèmes die zouden helpen tegen het schadelijke, blauwe licht van computers en mobieltjes, zijn nog geen klachten binnengekomen. Daarom kan de Commissie daar nog geen uitspraken over doen, schrijft Vening. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.