Blauw licht van elektronische apparatuur schijnt schadelijk te zijn voor de huid. Dit is tenminste de conclusie van verschillende studies waarbij huidcellen langdurig werden blootgesteld aan licht van LED-lampjes. Maar Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie aan het Erasmus Medisch Centrum, zegt dat de onderzoeken niet deugen. 

"Mensen worden onnodig bang gemaakt", stelt hij. De omstandigheden waarin de huidcellen in het laboratorium werden blootgesteld aan blauw licht hebben weinig te maken met de dagelijkse realiteit. "We weten dat huidcellen door invloed van licht genetisch kunnen veranderen en ook minder collageen kunnen gaan produceren", licht Nijsten toe.

'Neprealiteit'

"Maar hier wordt een kern van waarheid opgespoten tot neprealiteit", vervolgt Nijsten. "De enige die hier beter van worden zijn de bedrijven die dit soort onderzoeken financieren."

Wie met de laptop bij het raam zit te werken krijgt veel meer schadelijke straling door het raam binnen dan van het blauwe licht van de computerscherm. Zonlicht is bewezen schadelijk voor je huid.

Bescherming tegen zonlicht

"Als je iets goeds wilt doen voor je huid, gebruik dan een crème die je beschermt tegen zonlicht", adviseert dermatoloog Nijsten daarom. Over het licht van onze diverse digitale apparaten hoeven we ons volgens hem geen zorgen te maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.