De schrijver van het boek dat je nu leest voor het slapen gaan, kan waarschijnlijk helemaal niet rondkomen van het schrijven alleen. Want van alle ruim 18.000 boekenschrijvers in Nederland, kunnen er krap 100 de kost verdienen met schrijven.

Sylvia Witteman vertelde in Nooit Meer Slapen op Radio 1 over het schrijverschap en hoe weinig lucratief dat eigenlijk is. Volgens de Volkskrant-columniste zijn er 'louter 100 auteurs in Nederland die van schrijven kunnen rondkomen'. Lezingen en andere media-optredens niet meegerekend.

Een boel erbij

Er zijn in ieder geval veel mensen in dit land die zich tot auteur rekenen. 18.100 stuks om precies te zijn. Eén daarvan, Anna van Praag, is kinder- en jeugdboekenschrijfster. Ook zij kan niet rondkomen van haar passie alleen.

"Ik ben schoolschrijver. Dat betekent dat je eens per week met kinderen werkt aan verbeeldingskracht en schrijven. En via de Schrijverscentrale geef ik lezingen en workshops door het land. En daarnaast geef ik ook les aan mensen die kinderboekenschrijver willen worden." Daarnaast kent Van Praag niemand in haar schrijverskring die wél kan rondkomen van hun werk.

18.100 auteurs

Volgens het meest recente rapport van KVB Boekwerk, hét kennisplatform van de boekensector, lijken de cijfers in lijn met de stelling van Witteman. In totaal kent Nederland 18.100 auteurs. Maar daar zit dus ook iedereen in, vertelt Jurriaan Rammeloo programmamanager van de KVB. "Er zijn ook genoeg mensen die een boek uitbrengen, maar er niet aan hoeven te verdienen, zoals voetballers met een autobiografie, of een management-consultant die over management schrijft. Voor deze personen zijn de boekinkomsten secundair."

Er zijn vier inkomenscategorieën geschetst in het rapport. Inkomsten tot 1.000 euro, secundaire inkomsten (tussen de 1.000 euro en het brutominimumloon van 18.900 euro), de gemengde schrijfpraktijk (waarin de royalty's tussen het brutominimumloon en het modaal inkomen liggen) en de veelverdieners (meer dan 37.000 euro). "De veelverdieners is een hele kleine club," vertelt Rammeloo. "Het gemiddelde inkomen van deze groep is 142.000 euro. En dit zijn dan ook maar 42 personen."

Ongeveer 100

De auteurs die rond kunnen komen van hun boeken, zit in de laatste twee inkomenscategorieën. En dan zijn er ook nog verschillen in de literaire genres. "Over de gehele boekenmarkt, dus ook de kookboeken en de natuurgidsen, verdienen 170 auteurs genoeg om van te leven," zegt Jurriaan Rammeloo. "De kleinere literaire selectie bestaan uit auteurs die in de afgelopen jaren op enige wijze een bijdrage ontvingen van het Letterenfonds. Deze groep bestaat uit 73 personen."

"En als je de selectie neemt die daartussen in zit, de literaire-culturele selectie, dan zit je op 103 auteurs. Dus dat is het getal waar Witteman waarschijnlijk naar verwees", zegt Rammeloo.

Blijven schrijven

Op zich is het de droom van iedere schrijver om van je passie, je werk te maken. Uiteindelijk schrijft Anna van Praag ook het allerliefst. "Ik blijf elke dag schrijven natuurlijk," geeft ze aan. "Eerder minder slaap voor mij, dan minder schrijven!"

Maar Van Praag ziet ook de positieve kant in. "Het is kan erg waardevol zijn om de vaardigheden van het vak door te geven. Daarnaast is het ook fijn om contact te hebben met de kinderen voor wie ik schrijf."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.