Bijna iedereen kent ze wel: de blauwe vinkjes in Whatsapp die aantonen dat je een bericht hebt gelezen. De update uit 2014 zorgde voor veel ophef, maar kon ook makkelijk uitgeschakeld worden. Toch hebben veel mensen hem nog aan staan. Relatie-expert Madeleine Mason waarschuwt in het Britse dagblad The Independent voor de vinkjes, het wél lezen, maar niet beantwoorden van appjes kan gevoelens van afwijzing teweeg brengen bij de ander en dat zou schadelijk kunnen zijn voor je relatie. Martijn Rosdorf zoekt in feit of fictie uit dit klopt.

Wantrouwen

Relatiecoach Caroline Franssen ziet het wel eens in de praktijk: "Het komt natuurlijk wel eens voor dat iemand een telefoonverslaving heeft." Volgens Franssen kunnen de vinkjes een slechte kant in je oproepen. "Als iemand stikjaloers is en de hele tijd in de gaten wil houden waar de ander is, kan het de relatie ontwrichten wanneer de partner niet reageert. Je word eigenlijk een veeleisend persoon en je ontneemt de ander zijn vrijhheid om te doen waar hij of zij zin in heeft." Daarnaast zijn we volgens de relatiecoach veel te afhankelijk geworden van whatsappen of sms'en. "Pak gewoon de telefoon of ga langs als je iemand wil spreken."

Volgens schrijster en relatiedeskundige Paulien Timmer maken koppels in een gezonde relatie zich geen zorgen als de ander niet gelijk reageert. "Als dit echt een issue is in je relatie en je merkt dat het je triggert, dan denk ik dat er ook iets diepers aan de hand is. Dat je wantrouwend bent of onzeker. Ik denk dat het waardevol is om te kijken wat daarachter zit in plaats van alleen die blauwe vinkjes uit te zetten. Als je onzeker of wantrouwend bent komt het er ook wel op een andere manier uit. Blauwe vinkjes of niet."

Conclusie

Volgens relatiecoach Caroline Franssen zijn het niet de blauwe vinkjes die dodelijk zijn voor de relatie, maar de verwachtingspatronen die we krijgen door het bestaan van die optie. "We willen onmiddelijk bevredigd worden in ons verlangen naar aandacht. Als je dat dan niet krijgt, raak je gefrustreerd en ga je allerlei dingen projecteren op diegene die geen antwoord geeft. Dat is natuurlijk heel ongezond. Je moet de ander ruimte geven."  Beide relatiedeskundigen raden dan ook aan om de optie uit zetten als je merkt dat je er onzeker of onrustig van wordt, dat is niet alleen fijn voor jezelf maar ook voor je lief. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.