​​​​​​​SP-kamerlid Bart van Kent zat vanochtend in het Radio 1-journaal om te praten over flexcontracten. In diezelfde uitzending zei hij dat er de afgelopen jaren 1 miljoen van dat soort contracten zijn bijgekomen. Martijn Rosdorff zoekt uit of het klopt in 'Feit of Fictie'.

“Flexcontracten zijn alle mensen die in loondiensten zijn met een contract dat niet voor onbepaalde tijd is of niet voor een vast aantal uren”, zegt Peter Hein van Mullingen, van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Freelancers rekent hij in de cijfers over flexcontracten niet mee.

Stijging

Volgens economisch journalist Martin Visser neemt het aantal flexcontracten nog altijd toe: “Je ziet nog geen afname van het aantal contracten, de stijging blijft onverminderd hoog.” Volgens Visser gaan de flexcontracten dan ook nooit helemaal weg.

Feit of fictie?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt sinds 2003 het aantal flexcontracten in Nederland bij: “Kijken we naar de periode van de afgelopen tien jaar dan is het aantal flexcontracten met een half miljoen gestegen.” Ver weg dus van de 1 miljoen contracten waarover SP-kamerlid Van Kent het had. “Sinds 2003 is het aantal contracten toegenomen met een kleine negenhonderdduizend, dan kom je in de buurt van die schatting van een miljoen.”, aldus Peter Hein van Mullingen. De stelling is fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.