Zwemmen in blauwalg is niet aan te raden. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn ook deze zomer weer borden bij zwemplaatsen geplaatsen, om te waarschuwen voor blauwalg. Ecoloog Joep de Koning is in het AD echter wel heel stellig. In een filmpje op de website van de krant stelt hij dat je er zelfs vervroegd dement van kunt worden. Dat leek ons wel heel radicaal, en dus gingen we op onderzoek uit.

Alzheimer, Parkinson en ALS

Els Faassen is verbonden aan de Wageningen Universiteit en deed onderzoek naar de blauwalg. Ze onderschrijft dat er een gevaarlijke stof, BMAA in de alg kan zitten. In recent onderzoek werd die stof in verband gebracht met Alzheimer, Parkinson en ALS. De hoeveelheid die aanwezig is in de blauwalg, is echter minimaal. "Het komt niet of nauwelijks in de blauwalg voor", vertelt Faassen. Het onderzoek over de stof wees erop dat het deze gevaarlijke ziekten kon veroorzaken. Alleen, Dat werd alleen uitgevoerd met verkeerde meetmethoden, vertelt Faassen. Al snel kwam de nuance dat de concentratie van die stof zo ongelooflijk laag was, dat het niet schadelijk kon zijn.

De stof BMAA komt dan ook nog eens, in die lage concentraties, alleen voor in tropische gebieden, en in New Hampshire in de Verenigde Staten. Dat weet toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht te melden. "BMAA, dat komt voornamelijk in de tropen voor." Dan nog is er geen causaal verband aangetoond tussen zwemmen in die blauwalg aldaar en het krijgen van dementie. Er is geen goed wetenschappelijk onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat het ook echt blijvende schade aan de mens toebrengt.

Droog en warm, maar niet de tropen

Nu is het in Nederland deze zomer weliswaar extreem droog en erg warm, maar dat betekent voor de blauwalg nog niet dat het hetzelfde stofje produceert als in echt tropische gebieden. De conclusie van zowel Faassen als Van den Berg is dan ook dat de stelling van de ecoloog wel heel kort door de bocht is. "Er wordt meer geïmpliceerd dan dat we daadwerkelijk weten", zegt Faassen. "Van even zwemmen in normaal oppervlaktewater kan ik me nauwelijks voorstellen dat dat een verhoogt risico voor ALS, Parkinson of Alzheimer geeft", stelt Van den Berg. De stelling is fictie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.