Misschien ben je het wel van plan deze zomer: lekker met de kids naar een zwemplas in eigen land. Maar hoe goed kunnen ze eigenlijk zwemmen? De zwemvaardigheid van kinderen neemt af volgens Koen Breedveld van de reddingsbrigade.

Maar is dat wel zo? Hoewel in vergelijking met 2012 nu meer kinderen een zwemdiploma hebben, betekent automatisch dat hun zwemvaardigheid beter is: "Ook ouders schatten de zwemvaardigheid van hun kinderen hoger is dan dat ie eigenlijk is", zegt Marieke Gerritse van de KNZB.

Onderhouden

"Uit onderzoek is gebleken dat kinderen een jaar na het behalen van het zwemdiploma de vaardigheden niet meer volledig beheersen", zegt Gerritse. Kinderen werden een jaar na het behalen van hun B-diploma opnieuw getest. En een overgroot deel van de kinderen zou niet opnieuw slagen voor het B-diploma.

En dat heeft alles te maken met het onderhouden van het zwemmen. "Het is net als autorijden", zegt Gerritse. "Als je na het behalen van je zwemdiploma niet meer zwemt, neemt de vaardigheid significant af."

Lees ook

Kom je nog naar de kant?

Het aantal kinderen dat een zwemdiploma heeft, is licht gestegen. "96 tot 98 procent van de kinderen heeft zwemdiploma A. Bij B is dat 85 procent en dan bij C nog lager. Diploma A wordt gezien als de basis, maar wij zouden graag zien dat kinderen ook B en C halen", zegt Marjolein van Tiggelen van de Nederlandse Raad voor Zwemveiligheid.

"Als je A hebt, heb je vaardigheden geleerd voor zwembaden zonder attracties, dus zonder glijbanen. Bij B heb je vaardigheden voor zwembaden met attracties en bij diploma C rekenen we er ook buitenwater bij. Met uitzondering van de zee en stroming", legt Van Tiggelen uit. Het is volgens Van Tiggelen vooral belangrijk dat je in goede conditie blijft, van oud tot jong. "Als je een veilig omgeving bent, dichtbij de kant gaat het vaak nog wel goed. Maar zit jij in een recreatieplas in een bootje en val je eruit, ben jij dan nog fysiek vaardig genoeg om de kant te halen?"

info

Cijfers

Diploma A
6 tot 10-jarige kinderen: 90 procent
Kinderen tot 16 jaar: 96 procent

Diploma A en B
6 tot 10-jarige kinderen: 77 procent
Kinderen tot 16 jaar: 84 procent

Diploma A, B en C
6 tot 10-jarige kinderen: 33 procent
Kinderen tot 16 jaar: 37 procent

Blijven Zwemmen

De KNZB is volgens Gerritse actief bezig om te kijken hoe ze kinderen langer kunnen laten zwemmen. "We willen af van het 'uitzwaaien' na het halen van de diploma's en veel meer de kinderen kunnen omarmen. En dat zit hem echt in het aanbod. Er is zoveel aanbod voor kinderen en om kinderen in het zwembad te houden moeten we vernieuwen en leuk zwemaanbod ontwikkelen."

In de leeftijd van 8 tot 13 jaar is er een goede toestroom naar zwemvereniging, maar het is volgens Gerritse moeilijk om de kinderen vanaf 13 jaar aan een zwemclub te verbinden. "En dat heeft alles te maken met de gewone ontwikkelingen van het kind. Het is zeker alarmerend. Niet alarmerend dat het in de leeftijdsgroep direct achteruit gaat, maar als je daar je zwemvaardigheid niet op peil houdt, dan werkt dat de rest van je leven door."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.