Realityster Kim Kardashian heeft president Trump bezocht in het Witte Huis. Dit deed zij om te pleiten voor de vrijlating van de 63-jarige Alice Marie Johnson, die een levenslange celstraf uitzit voor betrokkenheid bij drugshandel. Al een tijdlang lobbyt Kardashian voor de hervorming van het Amerikaanse gevangeniswezen, met Johnson als voorbeeld.

Kardashian is van mening dat Johnson te hard gestraft wordt: ze pleegde nooit geweld, en was niet actief bij de drugshandel betrokken. Door de aandacht van de realityster krijgt de zaak meer aandacht dan ooit. Via Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner wist Kardashian een afspraak met de president te regelen.

Elvis en Richard Nixon

Het is niet voor het eerst dat artiesten een bezoekje brengen aan een Amerikaanse president. Een van de wonderlijkste ontmoetingen vond plaats in 1970, tussen toenmalig president Nixon en Elvis Presley. "Dat is toch wel de meest bizarre ontmoeting die ooit in het Witte Huis heeft plaatsgevonden", zegt Amerika-deskundige Willem Post. Het verhaal gaat dat Elvis na een ruzie in zijn paleis in Graceland het vliegtuig pakte naar Washington. Hij vloog een aantal keer heen en weer en in dat vliegtuig schreef hij de president een brief. "Hij schreef zes kantjes vol op het briefpapier van American Airlines, waarin hij de president aanbood te helpen bij de drugsbestrijding."

Opvallend: Presley was op dat moment zelf 'groot afnemer'. "Over bizar gesproken", zegt Post. "Hij zei tegen de president: ik kom overal en dan kan ik een soort undercover agent worden, tegen alle hippies en alle drugs." Om dat te kunnen doen had hij een zogenaamde 'badge' nodig, een politie-penning. Nixon wist niet helemaal wat hij daarmee aan moest, maar overlegde bhet met zijn adviseurs. Post omschrijft de situatie als volgt: "Zijn adviseurs zeiden: 'Nou, een badge zou wel kunnen. Dus zei Nixon: 'Oké, geef hem die badge!'" Priscilla Presley, Elvis’ toenmalige echtgenote, zou later in haar memoires schrijven dat hij met zo'n penning ongestoord met wapens en drugs in zijn bezit op het vliegtuig kon stappen.

De meest opgevraagde foto in Amerika

In 1970 was het een enorm onverwachte ontmoeting. "Nu zijn we eraan gewend, maar toen was het heel ongebruikelijk dat een artiest een politieke tempel als het Witte Huis binnenkwam." Van de ontmoeting tussen Nixon en Trump is maar één foto bewaard gebleven. Deze ligt opgeslagen in het archief van Washington. "Dat is de meest opgevraagde foto in Amerika", weet Post.

De beroemde foto van de ontmoeting tussen Nixon en Presley

Nixon en Presley spraken destijds een half uur met elkaar. Trump en Kim Kardashian spraken elkaar een uur. Het is nog onduidelijk of Trump ook daadwerkelijk gratie zal verlenen aan gevangene Johnson, maar Post acht het mogelijk. "Trump voelt zich een beetje de zonnekoning, en kan gratie verlenen. Hij zou het zomaar kunnen doen.” Al zitten er nog wel wat haken en ogen aan het verhaal. "Het enige is dat deze Kim op Hillary Clinton heeft gestemd. Maar dat maakt het misschien nog wel mooier."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.