De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Europa kan in het ergste geval leiden tot een diepe recessie in Nederland. Dit zegt Raoul Leering, hoofd internationaal handelsonderzoek bij ING. “Als het echt uit de hand loopt, hoef je maar naar de jaren ‘30 te kijken voor de consequenties. Toen voerde de VS 30 tot 40 procent invoerheffingen in op 20.000 producten. Dat heeft geleid tot een enorme recessie waar de wereld in terecht kwam."

"Protectionisme heeft indertijd veel schade berokkend en is de reden geweest om na de Tweede Wereldoorlog multilaterale instituties op te zetten", legt Leering uit. "De VS was hier de drijvende kracht achter. Trump bonjourt daar nu stevig doorheen. Dit kan veel schade opleveren op de lange termijn.” 

Make America great again

Het Amerikaanse besluit heeft tot gevolg dat vanaf nu een importheffing van 25 procent geldt op staal dat van de Europese Unie naar de VS gaat. Op aluminium is dat 10 procent. De Amerikaanse president Trump lost met deze rigoreuze maatregel een verkiezingsbelofte in: hij wil het handelstekort van de VS aanpakken en de eigen industrie een impuls geven. Een slecht idee vindt Leering: "Hij denkt America First. Maar dit is steal en alumimium first. Voor het Amerikaanse geheel pakt het negatief uit door tegenmaatregelen van andere landen. De Amerikaanse afnemers, de consumenten betalen de prijs."

Ping-pong-effect   

Direct na de beslissing van Trump besloot de Europese Unie tegenmaatregelen te treffen. Zo krijgen Harley Davidson-motoren, whiskey en Levi’s spijkerbroeken te maken met Europese importheffingen ter waarde van een slordige 2,8 miljard euro. Een zorgelijke ontwikkeling volgens Leering omdat die reactie kan leiden tot het over en weer nemen van nieuwe maatregelen: “Dit is een gevaarlijke stap. Handelsoorlogen zijn altijd slecht. Je hebt winnaars op bepaalde plekken, maar die worden altijd overstemd door verliezers. Per saldo krijg je welvaartsachteruitgang, het sentiment wordt negatief beïnvloed."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.