De kans is groot dat er binnenkort camera’s komen in kinderdagverblijven en crèches. Minister Kamp van Sociale Zaken is daarover in gesprek met de uitbaters van de kinderopvang. Half september worden besluiten verwacht. De vraag is: vergroot verplicht cameratoezicht op crèches de veiligheid?

EenVandaag is te gast bij kinderdagverblijf Kindervilla in Hilversum, dat al tien jaar gebruik maakt van camera’s. Hoe ervaren de werknemers deze camera’s? En heeft de aanwezigheid van camera's kindermisbruik helpen voorkomen? Ook spreekt EenVandaag met hoogleraar kinderopvang Louis Tavecchio, arbeidsjurist Marion Hagenaars en Henk Lustig. Lustig, de nieuwe directeur van De Vlinderheuvel (voorheen ‘t Hofnarretje) is geen voorstander van verplicht cameratoezicht. 'Een Robert M. houd je er niet mee tegen.'

De introductie van camera’s is het directe gevolg van het kindermisbruik in het Hofnarretje in Amsterdam. De commissie-Gunning velde na onderzoek een vernietigend oordeel over het toezicht in het kinderdagverblijf. Ook klachten van ouders werden onvoldoende serieus genomen. Volgens de commissie-Gunning moet altijd en overal worden vermeden dat de kinderen alleen zijn met één volwassene en zou ‘vier ogen’ in elke ruimte de nieuwe richtlijn moeten zijn. Het kabinet heeft dit principe onderschreven.

Omdat vaak niet voldoende personeel voorhanden is worden nu ook alternatieven zoals een camera-oog onderzocht. Ook wordt gekeken naar glazen wanden in plaats van muren, zodat crècheleiders door de glazen wand in de gaten kunnen houden wat de collega uitvoert.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.