Minister Schouten en de VVD willen verplicht cameratoezicht in alle slachterijen om misstanden tegen te gaan. Maar zijn camera's de oplossing? En wie gaat er dan naar de beelden kijken?

Het gebruik van camera's is nu nog vrijwillig. Vandaag werd er gedebatteerd in de Tweede Kamer. De VVD wil controleurs van de NVWA rechtstreeks laten meekijken met de camera's in slachthuizen.

Geslagen en aan oren getrokken

De sector ligt opnieuw onder vuur na de recente uitzending van RTL Nieuws, waarbij undercover beelden werden getoond van varkens die bij een slachthuis hard werden geslagen en aan hun oren getrokken.

Lees ook

Papieren maatregel

Maar heeft het ophangen van camera's zin? IJsbrand Velzeboer is voedingsmiddelentechnoloog en geeft les aan keurmeesters van vlees. Hij vindt het vooral een papieren maatregel. "Ik betwijfel of cameratoezicht helpt. Na een dag is het schrikeffect er wel vanaf. Ik ben ervan overtuigd dat meer toezicht in de stallen door ménsen een groter effect heeft dan het plaatsen van camera's."

Lees ook

'Ik heb niets te verbergen'

Theo Slager heeft een slachterij en een slagerij in het Zeeuwse Sint-Annaland. Hij heeft zelf al camera's geplaatst en zou het prima vinden als de NVWA rechtstreeks meekijkt. "Ik heb niets te verbergen."

Slager heeft een kleine slachterij waar op maandag en vrijdag wordt geslacht. Hij is trots op zijn bedrijf, maar heeft zijn slachterij wel te koop staan. Al die controles kosten hem namelijk handen vol geld, vertelt hij. "Ik heb berekend dat ik het afgelopen jaar bijna 5.000 euro in de week kwijt was aan controles rond de slacht. Dat is voor een kleine slachterij niet te doen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.