Zonder te pochen vertelt Fred me dat hij vroeger 3,5 liter jenever op één dag dronk. ‘Zonder om te vallen’. En nu staat hij zwerfvuil te prikken voor vijf biertjes, een tientje en een half pakje shag per dag. 

Dat wij vandaag langskomen komt eigenlijk niet goed uit, zo analyseert hij achteraf. Want hij wilde stoppen met drinken… vanochtend nog. Maar tegelijkertijd denkt hij uit eigen beweging ook met ons mee en begrijpt ‘ie dat het “voor de televisieploeg” wel goed is dat er vandaag wat blikjes bier worden gedronken. Het is dat hij het achteraf vertelt.

Jarenlang zat Fred met zijn makkers in het Amsterdamse Oosterpark. Een deel van zijn mededrinkers zit daar nog steeds, maar Fred heeft een zinvollere dagbesteding gevonden; vuil prikken in Amsterdam Oost.  Met subsidie van stadsdeel Oost worden daar negentien alcoholisten ingezet om elk drie dagen per week de wijk schoon te houden. De tegenprestatie? Vijf blikjes bier, een half pakje shag, een warme maaltijd en een tientje.

’s Ochtends om negen uur worden er door diegenen die dat willen twee biertjes opengetrokken voordat men op pad gaat. Met subsidie van het stadsdeel. Hoe verstandig is het om een alcoholist bier te geven? Fred begrijpt de kritiek wel. 'Welke werkgever geeft z’n personeel nou een biertje?’ Maar voor hem was het doorslaggevend. Functioneren kan hij anders niet, 'dan sta ik te trillen tijdens het werk'.  Hij was blij zo toch weer aan de slag te kunnen. Het gaat beter met hem.

Uiteraard zijn er vraagtekens te plaatsen bij dit project. Bier uitdelen aan alcoholisten? Het lijkt op het eerste gezicht zinloos. Van ons geld drinken zij een biertje. 'Een stuk minder bier en ze doen ook nog nuttig werk', zo maakt Gerrie Holterman me duidelijk, de projectcoördinator. 'Normaal hadden deze kerels voor de lunch al een stapel halve liters op en lagen ze laveloos in het park, er was daar een hoop overlast. Je moet het zien als methadon voor heroïneverslaafden.'

Zo’n 1200 biertjes gaan er per maand doorheen en zoveel liggen er ook in de kast die in de werkkeet van de dames en heren alcoholisten staat. Per werkdag wordt er netjes 5 bier per persoon afgevinkt. Twee bij het ontbijt, twee bij de warme maaltijd en één voor na het werk.  Het is voor Fred daarmee in ieder geval een meer dan aantrekkelijke werkplek, want met de sterke drank is hij gestopt. En het bier binnenkort ook. Zo verzekert hij me.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.