In Amsterdam Oost houden negentien alcoholisten in twee ploegen elk drie dagen per week de wijk schoon. Hun loon? Vijf biertjes, een half pakje shag, een warme maaltijd en een tientje per dag.

De deelnemers aan dit project, dat gefinancierd wordt met een subsidie van Stadsdeel Oost gaven eerder veelvuldig overlast in het Oosterpark. Daar zijn de klachten nu een stuk minder.

Inmiddels is er in het Amsterdamse stadsdeel kritiek op het verstrekken van bier aan alcoholisten. Fractievoorzitter van de VVD Rik Torn wil een einde aan wat hij “de biersubsidie” noemt.  Eén van de deelnemende alcoholisten, Fred, begrijpt de kritiek wel. Maar, zo stelt hij: “Zonder biertje kunnen wij niet functioneren, normaal had ik ’s ochtends al heel wat halve liters op”.  Hij is blij met het project dat hem van de sterke drank houdt.

Lees hier de blog van verslaggever Herman Zaalberg: Zonder te pochen vertelt Fred me dat hij vroeger 3,5 liter jenever op één dag dronk. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.