Al 4 jaar lang bereidt Johan de boterhammenman lunchpakketten voor kinderen die zonder eten naar school gaan, omdat hun ouders dat niet kunnen betalen. "Als je geld hebt voor maar één maaltijd per dag, dan kies je toch voor de warme."

"Vroeger zag ik mensen zoals ik nu ben als een watje", zegt Johan Muurlink. Hij zit onder de tatoeages, heeft gouden ringetjes in zijn oor en een boevenkop. Tenminste, dat zegt zijn moeder altijd. In de wijk Hillesluis in Rotterdam-Zuid is hij inmiddels beter bekend als de boterhammenman, of de Broodvader.

Boterham delen

"Het begon toen ik een keer op de basisschool van mijn 11-jarige zoon was en zag dat hij zijn boterhammen deelde met een ander kind. Ik zag het, en hij voelde zich betrapt. Hij zei dat het hem speet, maar ik was juist enorm trots op hem."

Maar Johan vroeg zich wel af wat er aan de hand was. Hij ging op onderzoek uit en het bleek dat tientallen kinderen op die school elke dag geen ontbijt kregen, en ook geen lunch. "Als je geld hebt voor maar één maaltijd per dag, dan kies je toch voor de warme."

Johan de boterhammenman maakt al 4 jaar lunchpakketten voor kinderen die zonder eten naar school worden gestuurd. Bekijk hier de reportage.

Lees ook

Spaarpotje

"Ik had 3.500 euro gespaard om met mijn zoon op reis te kunnen gaan", vertelt Johan. "In overleg met hem heb ik dat geld gebruikt om lunchpakketten voor de kinderen te gaan maken." In Nederland groet een op de negen kinderen op in armoede. In grote steden ligt dat aantal nog veel hoger: een kwart van alle kinderen in Rotterdam-Zuid gaat dagelijks zonder eten naar school. Onacceptabel, vindt Johan.

Directeur Wouter van der Windt van de Laurens-Cupertinoschool, waar Johan lunchpakketten bezorgt, is het roerend met hem eens. "Johan is een gouden kerel, daar kun je alleen maar respect voor hebben", zegt het schoolhoofd. Wouter kent de kinderen op zijn school en hij kent de omstandigheden waarin ze leven. "Niemand stuurt zijn kinderen zomaar zonder eten naar school. Het is vreselijk als je dat als ouder niet meer voor je kinderen kunt betalen."

Lees ook

Armoede niet ontkennen

Inmiddels bedient Johan drie basisscholen in Rotterdam-Zuid. Daar is veel geld voor nodig, ongeveer 20.000 euro per jaar. Daarom heeft de Johan de boterhammenman inmiddels een stichting opgericht: Niet Graag een Lege Maag. Het werk wordt nu betaald door donateurs. "We hebben het uitgerekend", zegt Johan, "Het kost 1 euro en 4 cent per kind per dag."

Het grote doel van Johan en Wouter is om op een gegeven moment elke warme schoolmaaltijden te verzorgen voor alle kinderen. "En dat gaan we voor elkaar krijgen", zeggen ze strijdbaar. Wouter: "Armoede is geen natuurverschijnsel. We kunnen hier iets aan doen, maar dan moeten we wel ophouden met ontkennen dat er armoede is. Er is een groot probleem in dit land voor een grote groep mensen." Johan: "Elke dag rijden mensen in grote dure auto's langs deze school, naar hun mooie huizen aan de rivier, in woontorens van waaruit ze neerkijken op deze wijk. Misschien moeten ze zich eens afvragen wat er echt gebeurt in dat uitzicht."

Lees ook