In Amsterdam Oost houden alcoholisten de wijk al een tijdje schoon in ruil voor vijf biertjes, een half pakje shag, een warme maaltijd en een tientje per dag. Maar in het buitenland gaat het project nu als een lopend vuurtje rond: 'Dit kan alleen in het pragmatisch ingestelde Nederland'.

'Amsterdam Pays Alcoholics With Beer To Clean Streets', kopt het online magazine Huffington Post.  De website noemt het een typisch voorbeeld van 'Nederlands pragmatisme dat in andere landen als schokkend ervaren zou kunnen worden, maar hier niet'.

Bij de Daily Mail wordt er aardig gediscussieerd in de comments.  'Nederlandse onzin! Waarom probeer je die burgers niet te behandelen, in plaats van hun zwakte uit te buiten?' EenVandaag maakte 3 maanden terug een onderwerp over het project:

Maar gaat het idee ook internationaal? In Duitsland bestaat scepsis, vertelt een expert aan Der Spiegel: 'Het is zeker zinvol om alcoholisten bezig te houden en hen zo een dagelijkse routine te bieden, maar we zien niet in waarom je ze vervolgens tabak en alcohol meegeeft.'