Wapenhandelaar Jan B. wordt als het aan het OM ligt niet vervolgd voor de bedreiging van Jan Boelhouwer, burgemeester van de Noord-Brabantse gemeente Gilze en Rijen. In een toelichting verklaart een OM-woordvoerder dat de kans op een succesvolle vervolging niet meer mogelijk is omdat Jan B. eerder dit jaar al twee keer werd veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. 

‘Onthutst over niet vervolgen bedreiger burgemeester Gilze en Rijen’

De Commissaris van de Koning Brabant, Wim van de Donk, vindt het ‘onbestaanbaar’ dat het Openbaar Ministerie een crimineel die burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen ernstig bedreigde, vrijuit wil laten gaan voor dat feit. “Ik ben onthutst”, aldus Van de Donk tegen EenVandaag. “Dit scoort hoog in de categorie foute signalen. Het is onbestaanbaar dat burgemeesters die voor in de bres staan, zo in de kou komen te staan.”

Genootschap Burgemeesters: aangifte moet aan de rechter voorgelegd worden

Ook het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is boos. Het Genootschap vindt de agressie en het geweld tegen mensen in het bestuur zeer ernstig. Directeur Genootschap van Burgemeesters Ruud van Bennekom: “Burgemeesters moeten zich verzekerd weten dat er iets gebeurt als zij aangifte doen. Het Openbaar Ministerie hoort bewijsbare zaken aan de rechter voor te leggen.”

Bedreigingszaak 

In 2015 werd Burgemeester Boelhouwer plotseling beveiligd omdat de politie serieuze aanwijzingen had dat Jan. B een aanslag wilde plegen op hem. De aanleiding was een controle op het erf bij de boerderij van Jan B. in Hulten. Tijdens die controle bedreigde Jan. B een politieagent en gemeenteambtenaar. Burgemeester Boelhouwer deed samen met hen aangifte van de bedreiging.  

Burgermeester Boelhouwer is ernstig verontwaardigd over de beslissing van het OM en wil de nieuwe Tweede Kamer aandacht vragen voor de beperkingen in de strafwet. 

Reactie Openbaar Ministerie

De verdachte, Jan B, is eerder veroordeeld tot forse celstraffen door de rechtbank. In maart van dit jaar in Amsterdam tot 5 jaar en 7 maanden cel wegens grootschalige wapenhandel. En in januari in Breda tot 2 jaar en 3 maanden gevangenisstraf voor het wegmaken van een lijk en het bezit van een vuurwapen met munitie en geluiddemper.

De advocaat heeft tijdens een raadkamerzitting van de rechtbank deze maand gevraagd om de nog niet behandelde bedreigingszaak tegen de burgemeester en twee andere ambtenaren te beëindigen. Het Openbaar Ministerie neemt zulke bedreigingen hoog op. Normaal gesproken zouden deze feiten zonder meer vervolgd worden. Echter, in het licht van de twee andere recente veroordelingen heeft de officier zich uiteindelijk niet verzet tegen het verzoek. Het is de verwachting van het OM dat de verdachte niet nog een noemenswaardige straf zou krijgen voor deze bedreigingen, waarop een strafmaximum is gesteld van 2 jaar. De rechtbank beslist op 4 april as. of de zaak wordt beëindigd of dat het OM moet vervolgen.

EenVandaag spreekt onder andere met Jan Boelhouwer, de bedreigde burgemeester van de gemeente Gilze en Rijen, en met burgemeester Jan Hamming van de gemeente Heusden. Beide burgemeesters trokken eerder aan de bel over de macht en invloed van criminelen in het zuiden.

Dit is niet de eerste keer dat burgemeester Boelhouwer in het nieuws is. Bekijk hier een reportage die EenVandaag eerder maakte over de dreiging van motorclubs in zijn gemeente.