Wapenhandelaar Jan B. uit Hulten wordt alsnog vervolgd voor bedreiging van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. Het Openbaar Ministerie krijgt daarmee een ferme tik op de vingers. B. wordt ook vervolgd voor bedreiging van een gemeenteambtenaar en een agent.

De rechtbank weigerde de zaak te sluiten. Jan B. had een verzoek ingediend om de bedreigingszaak op te schorten, omdat hij eerder al is veroordeeld voor wapenhandel en het wegmaken van een lijk. Daarvoor heeft B. lange celstraffen opgelegd gekregen.

De officier van justitie had begrip voor dat verzoek. Daarom dreigde de bedreigingszaak zonder straf te eindigen. Die beslissing leidde vorige maand tot verontwaardigde reacties in de Brabantse politiek. Ook minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie was het oneens met het standpunt van het OM.

'Standpunt OM onbegrijpelijk

De rechtbank was dinsdagmiddag niet bereid om de zaak te sluiten. Door de handelswijze van het OM zijn de belangen van de bedreigden ernstig geschonden, oordeelde de rechter. “Bovendien heeft de aanpak van geweld tegen werknemers met een publieke taak en functionarissen in het openbaar bestuur prioriteit.” Wat de rechter betreft was het standpunt van het OM onbegrijpelijk.

Het OM grijpt de herkansing met beide handen aan. Een woordvoerster wist dinsdag direct te melden dat Jan B. zich alsnog zal moeten verantwoorden voor de bedreiging.

Omslachtige poppenkast

"Wat een omslachtige poppenkast", reageert Brian de Pree, advocaat van Jan B., op het nieuws. "Eerst wil het OM vervolgen, dan hoeft het niet meer - maar komt er ook geen formeel besluit op papier. Dan moet ik de rechtbankt wel verzoeken om de zaak te eindigen en nu wordt het OM op de vingers getikt door de rechter." 

"Het gevolg is dan dat mijn cliënt alsnog wordt vervolgd", gaat hij verder. "Het vervolgingsmonopolie ligt bij het OM en niet bij de rechter. Ik vind het maar een rommelige gang van zaken. Het is triest dat het OM door de rechter in bescherming wordt genomen tegen hun eigen beslissing", besluit De Pree. 

Wie is Jan B.?

Jan B. (66) staat bekend als de leverancier van de wapens die zijn gebruikt voor de onderwereldoorlog in Amsterdam. In 2015 dreigde hij met een aanslag op de burgemeester omdat hij boos was over een controle van de politie en de gemeente op het erf bij zijn boerderij in Hulten (gemeente Gilze en Rijen).

Bekijk hier de eerdere repo die EenVandaag maakte over de zaak.