Voorzitter Thierry Baudet van het Forum voor Democratie is ten tijde van het Oekraïne-Referendum, drie maanden geleden, beveiligd. Hij vertelt dit vanavond in EenVandaag

Ook andere initiatiefnemers van de volksraadpleging kregen bescherming. De euroscepticus wil er weinig over kwijt. “Ik heb afgesproken er niet over te spreken, maar het klopt: ik had een bodyguard in de aanloop van het referendum." 

Oekraïense veiligheidsdienst

Ook vertelt Baudet dat de Oekraïense veiligheidsdienst vijftig man had gestationeerd in een pand aan het Rokin in Amsterdam. “Er was veel meer gaande dan het publiek weet. Er stond voor de Oekraïne zoveel op het spel. Ze manipuleerden het internet en de informatiestromen”.  De AIVD en de Nationale Politie willen niet op de uitlatingen van Baudet reageren.

Baudet was een van de initiatiefnemers van het raadgevend referendum over het Associatieverdrag van de EU met de Oekraïne. 61 procent van de Nederlanders stemden tegen het verdrag. Het kabinet bekijkt nog wat het met de uitslag doet. “Ik ben zo bang dat het als een nachtkaars uitgaat”, aldus Baudet.