Rusland mag 4 jaar lang niet meedoen aan internationale toernooien als de Olympiade in Tokyo en het WK Voetbal. Maar volgens de atletencommissie van de organisatie die het vonnis oplegde, is dat een veel te lage straf.

Het internationale antidopingbureau WADA deed maandagmorgen de uitspraak nadat de Russische dopingautoriteit bleef aankomen met sjoemeldata over sporters.

Gewicht van atletencommissie niet zwaar genoeg

"Ik had dit oordeel verwacht, maar had gehoopt op meer. Dat atleten nu toch onder voorwaarden mee kunnen doen is niet goed", zegt voormalig tienkamper en lid van de atletencommissie WADA, Chiel Warners.

Volgens een meerderheid van die commissie had Rusland harder aangepakt moeten worden. Tot Warners' frustratie is het gewicht van de atletencommissie echter gering en is hun advies nauwelijks meegenomen in het oordeel.

Chiel Warners
Bron: ANP
Meerkamper Chiel Warners in 2005 tijdens het EK Atletiek in Madrid

Schijn

Deelname van alle Russische atleten had verboden moeten worden vindt de atletencommissie. Nu blijft de deur op een kier, omdat individuele sporters kunnen meedoen als ze aantonen helemaal schoon te zijn. "Je moet alle schijn van doping vermijden voor alle atleten wereldwijd. Dus niet alleen denken aan de Russen die mogelijk schoon zijn en nu de dupe zijn." Een besmette sport is voor iedereen slecht.

Warners zou graag zien dat Russische sporters zelf opstaan en het beleid in hun land scherp veroordelen. Alleen dan gaan er zaken echt veranderen, denkt hij. Maar de cultuur in Rusland is daar niet naar.

Lees ook

Bobo's

Wat heel goed is van het oordeel van het WADA is dat de Russische 'bobo's' niet meer welkom zijn bij toernooien en op tribunes, zegt Warners. Sportofficials in Rusland hebben het dopingprogramma mogelijk gemaakt, dus het is goed dat zij nu ook gestraft worden. Ze kunnen geen grote toernooien binnenhalen voor Rusland en dat zal wel hard aankomen, denkt hij.

Chiel Warners van de atletencommissie van Wada en Olympisch roeister Inge Janssen in Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.