De schaatssport is opgeschrikt door verhalen over vermeend dopinggebruik. Twee oud-schaatsers hebben in De Volkskrant verteld dat ze doping aangeboden kregen tijdens hun carrière.

Lees ook

Anabolen

Ook in 1992 was er ophef. Huisarts Michel Karsten, die vorige week overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker, kwam met een nogal bijzondere boodschap op tv. De huisarts meende diverse schaatsers uit de Nederlandse schaatsploeg te ontvangen in zijn praktijk. Bekend is inmiddels dat Karsten honderden sporters begeleidde bij het gebruik van anabole steroïden: een middel dat op de dopinglijst staat.

Ab Krook was in 1992 de bondscoach van de Nederlandse schaatsers en kan zich het gedoe in 1992 nog goed herinneren. "Toen het bekend werd, zat ik in Amerika met de ploeg. Ik werd toen gebeld door een journalist. Ik dacht: waar hebben we het hier over? Ik wist alles van mijn sporters. Het is voor mij onmogelijk te denken dat mijn jongens ook maar iets gebruikt hebben. Ik was 24 uur per dag bij ze", aldus Krook.

Een half verhaal

Krook vindt het jammer dat huisarts Karsten destijds maar een half verhaal vertelde op tv. Zijn schaatsers waren het daar volgens Krook destijds roerend mee eens: "Mijn jongens zeiden ook de hele tijd: laat hem met namen komen! In het korte geding dat volgde is ook gezegd dat hij verplicht was de namen te openbaren."

Het verhaal van Karsten heeft mensen in de sport beschadigd, vindt Krook. "Door geen namen te noemen, beschadig je het hele team. Ik heb daar vooral echt moeite mee gehad."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.