Een arts van Artsen zonder Grenzen in New York is positief getest op ebola. Hij is in quarantaine gesteld. De man, Craig Spencer, is onlangs teruggekeerd uit Guinee waar hij ebola-patiënten heeft behandeld. Guinee is een van de zwaarst door ebola getroffen landen.

Volgens de burgemeester van New York, Bill De Blasio, hoeven New Yorkers zich geen zorgen te maken. Hij zegt dat de arts niet met andere mensen in contact is geweest nadat hij koortsverschijnselen had gekregen. De ziekte is pas overdraagbaar als er zich symptomen voordoen. De voorschriften zijn volgens De Blasio goed gevolgd.

Besmetting ondanks de veiligheidsmaatregelen

Spencer hield zich voorzover bekend aan alle voorschriften voor artsen die met ebolapatiënten werken. Na thuiskomst, een week geleden heeft hij gewoon zijn leven weer opgepakt. Toen hij koorts en buikpijn kreeg meldde hij zich volgens protocol bij het ziekenhuis.

Naast Spencer zijn ook zijn vriendin en twee goede vrienden in quarantaine gesteld in het Bellevue Hospital in New York. De chauffeur van een taxi die hij nam, hoeft niet in afzondering.

De huidige situatie in New York

Burgemeester De Blasio wil de inwoners van zijn stad geruststellen, maar lukt dat wel? Hoe reageren de inwoners van New York? En moeten de protocollen voor terugkerende artsen niet wat scherper? Bijvoorbeeld om ze alvast in quarantaine te zetten bij thuiskomst? Hoe gaan artsen en verplegers in ebola gebieden om met de reële mogelijkheid dat beschermende kleding ook geen garantie geeft?

Vanavond in EenVandaag vertelt correspondent Michiel Vos over de situatie in New York. Hij woont om de hoek bij het ziekenhuis waar de arts is opgenomen. Daarnaast vertelt Katrien Coppens van Artsen zonder Grenzen over de maatregelen die hun artsen en verplegers nemen om besmetting te voorkomen.

EU verdubbelt steun

De EU maakt meer geld vrij voor de bestrijding van ebola. Er was al 500 miljoen euro beschikbaar, dat wordt nu verdubbeld naar 1 miljard. Dat maakte voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy bekend op Twitter.