De maffia is veranderd: veel kopstukken zijn gearresteerd en nu maken concurrerende gangs de dienst uit. Leden daarvan worden steeds jonger. De gevolgen? Meer geweld en gewonde omstanders tijdens schietpartijen op klaarlichte dag.

Steeds jongere kinderen nemen de plek in van traditionele 'maffiakopstukken'. In Napels is drugshandel vaak de enige manier om geld te verdienen. Het zorgt ervoor dat de traditionele structuur van de 'georganiseerde misdaad' wegvalt.

Babygangsters

Drugshandel via de haven is, in een van de armste streken van Italië, voor veel jongeren de enige manier om geld te verdienen. Deze 'babygangsters' zijn kinderen uit probleemgezinnen: soms zitten hun vader én moeder in de gevangenis, in meeste gevallen voor drugshandel. Vaak beginnen ze als 'palen': twaalfjarigen die voor een flat rondhangen, voor een tientje per middag. Zien ze politie of iets verdachts, dan fluiten ze op hun vingers.

Nadat er de afgelopen jaren veel Camorrabazen zijn gearresteerd, opereren losgeslagen jongeren nu in kleinere groepen. Volgens wethouder Ivo Poggiani is de chaos misschien wel groter geworden. "Grote clans zijn uiteengevallen. Maar het probleem is dat het uiteenvallen van de clans heeft geleid tot kleine gangs die gewelddadiger zijn en minder goed kunnen schieten."

Video: De maffia als enige optie: zo worden twaalfjarigen lid van een Napolitaanse gang

Tv-reportage EenVandaag: Armoede duwt Italiaanse jeugd in handen van Camorra

Lees ook

Lees hier het verhaal dat Eveline Rethmeier schreef over de Napolitaanse jongeren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.