Als de verkiezingsrook is opgetrokken, laait de discussie over de dividendbelasting in april weer op. De oppositie is dit keer witheet.

Er blijken namelijk tóch memo's te zijn en zowel Rutte als Wiebes moeten zich verantwoorden in de Tweede Kamer. De oppositie legt de bewindspersonen het vuur aan de schenen, maar het helpt de premier niet zijn geheugen op te frissen.

Zware kras Rutte III buiten politieke arena

In politiek Den Haag komt premier Rutte redelijk soepel door het debat heen. De oppositie komt niet verder dan een breed gedragen motie van afkeuring. Rutte behoudt de steun van de Tweede Kamer.

Buiten de politieke arena heeft de premier het echter verbruit bij de kiezer. EenVandaag peilde na het debat nog 28 procent vertrouwen in de premier. Voor de ontdekking van de dividendmemo's was dat aanzienlijk hoger: 42 procent.

Ook het vertrouwen in het kabinet lijdt onder de 'dividendgate'. Drie op de tien hebben nog vertrouwen in het kabinet.

Kamerlid 76 hoeft niet te vrezen

De 'memogate' houdt de gemoederen in april flink bezig en overschaduwt andere politieke gebeurtenissen. Bijvoorbeeld dat de meerderheid in de coalitie in het geding komt door een VVD-Kamerlid in opspraak. Van Haga, onder vuur om zijn activiteiten als verhuurder, mag zijn zetel uiteindelijk houden houden van het partijbestuur.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.