De Amerikaanse antropoloog professor Mark Neupert woonde een jaar in Leiden en werd verliefd op de stad.  Hij maakte er een documentaire over waarin de historische stad en het alledaagse moderne leven van de Leidenaar door de ogen van een buitenstaander wordt getoond. 

Wat wij Nederlanders heel normaal vinden, zoals het fietsen door de stad en terrasbezoek, daar verwondert de Amerikaanse professor zich over. Een stad gericht op mensen, niet op auto’s. Daar kunnen zijn studenten stedebouwkunde aan de Oregon University van leren.

Op de Oregon Institute of Technology gaat zijn ‘casestudy’ Amerikaanse studenten inzicht geven over hoe modern leven functioneert in een oude stedelijke omgeving. Maar zijn zijn observaties nu wel zo bijzonder? Schetst Neupert niet een veel te romantisch beeld van een typisch Nederlandse stad? 

In EenVandaag een gesprek met Mark Neupert over zijn fascinatie voor het compacte historische Leiden. “Het voelt inderdaad alsof ik een stam in de Amazone heb ontdekt”. Ook burgemeester Henri Lenferink en student Christiaan van Buchem hebben de film bekeken: zijn die Leienaars nu echt zo’n apart volkje?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.