"Ik heb dit online geplaatst als schreeuw om aandacht", zegt studente Lindey over haar oproep aan de burgemeester van Leiden meer te doen om de studenten te beschermen. Studenten maken zich grote zorgen na twee aanrandingen en een verkrachting in de stad.

De aanleiding van Lindey's noodkreet is de houding van burgemeester Henri Lenferink. Hij liet in eerste instantie weten geen reden te zien voor een specifieke aanpak. Zo schreef hij in een brief aan de gemeenteraad op 15 november: "Er is geen stijging van het aantal zedendelicten." Ook liet hij in een interview weten dat 'Leiden niet onveiliger is dan elders of eerder'.

'Namens alle vrouwen uit Leiden: doe íets'

Dat het door de studenten anders wordt ervaren blijkt wel uit Lindey's oproep. Haar Facebookpost vond grote weerklank en werd in met name studentenkringen ruim 600 keer gedeeld en ging als een lopend vuurtje rond in de Leidse studentenwereld.

"Hoeveel van dit soort gebeurtenissen moeten nog plaatsvinden voor er iets gebeurt", schrijft Lindey op haar Facebookpagina. "Hoeveel meisjes moeten nog voor hun leven getekend worden voor er meer blauw te zien is op straat? Hoeveel initiatief moet er nog vanuit onze kant komen voor het vanaf u komt? Wij voelen ons niet gehoord, en blijkbaar zijn onze maatregelen niet voldoende gezien bovenstaande situaties nog steeds - helaas - plaats vinden. Dus daarom nogmaals, namens alle vrouwen uit Leiden: doe alstublieft íets!," schrijft ze op haar Facebook-pagina.

'We letten op elkaar'

De vele studentenverenigingen die de stad rijk is hebben vervolgens hun leden opgeroepen om extra alert te zijn en er wordt aangeraden samen te fietsen, je livelocatie te delen via WhatsApp of te bellen met iemand terwijl je fietst.

Ook Lindey en haar medestudenten houden elkaar goed in de gaten. "We letten wel op elkaar. Ik ga niet meer alleen op straat in het donker. Op een bepaald tijdstip ga ik niet meer naar buiten", verduidelijkt ze.

De onrust over de aanrandingen en de verkrachtingen zijn voor Lindey en haar medestudenten reden tot grote ongerustheid. "Je bent er eigenlijk elke dag mee bezig."

Extra rechercheurs ingezet

De politie laat weten de situatie 'uiterst serieus te nemen'. Zo is er inmiddels extra capaciteit ingezet voor een "groot opsporingsonderzoek". Ze roepen vrouwen vrouwen die slachtoffer zijn geworden van aanranding of verkrachting en die nog geen aangifte hebben gedaan op om zich alsnog te melden.

Ook wordt er sinds vorige week 's nachts extra gesurveilleerd in de binnenstad. Daar waar kan worden ook DNA en camerabeelden verzameld. Of het om één dader gaat, is nog onduidelijk. Omdat er verschillende signalementen zijn sluit de politie niet uit dat het om verschillende daders gaat.

Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.