Het grootste avontuur van de mensheid werd het genoemd: de missie naar de maan. NASA liet het vastleggen, maar de beelden verdwenen in een archief. Tot de Amerikaanse regisseur Miller er nu, 50 jaar later, een documentaire van maakte.

Het zijn beelden die nog niet eerder zijn vertoond: de voorbereidingen van de raketlancering in het Mission Control Houston, het aankleden van de astronauten en het verwachtingsvolle publiek dat met honderdduizenden tegelijk is komen opdagen bij het Lyndon B. Johnson Space Center in Houston, Texas. De beelden zijn van hoge kwaliteit, alsof het vandaag op een ongekend nauwkeurig nagebootste filmset is gefilmd.

Ruimteavontuur komt tot leven

Maar dat is niet het geval. Want al het materiaal komt uit het Nationaal Archief in Washington. Deze films werden tijdens de ruimtemissies in de jaren 60 en 70 geschoten door speciale cameramensen van de NASA. En nu heeft de Amerikaanse regisseur Todd Douglas Miller er de documentaire Apollo 11 van gemaakt.

Op 21 juli 1969 landen Neil Armstrong en Edwin 'Buzz' Aldrin als eerste mensen op de maan. Een half miljard mensen keken ernaar op tv. Dat avontuur komt op een ongekende manier tot leven in de documentaire. Wat deze beelden van deze missie zo intens maakt is dat ze zijn geschoten op 70mm formaat, een filmtype dat in de jaren 60 veel werd gebruikt voor speelfilms en een bijzondere scherpte en kleur geeft.

Zware maar fantastische klus

Regisseur Miller heeft er een enorm zware, maar fantastische klus opzitten. Hij spitte door honderden uren beeldmateriaal van de belangrijkste ruimtevaartmissie die de mens ooit heeft ondernomen.

Dankzij een nieuwe manier om films te scannen was hij in staat deze klus te klaren. "Dat was erg aantrekkelijk voor de NASA en het Nationaal Archief. Al die films worden nu keurig gescand, gerestaureerd en gearchiveerd."

Lees ook

Laatste keer dat de mensheid één was

Miller was nog niet geboren toen Neal Armstrong en Buzz Aldrin op de Maan landden. Als hij de beelden van de voorbereiding en het verloop van de missie ziet, dan kan hij maar één ding concluderen: "Het was de laatste keer dat de mensheid echt verenigd was. Welke andere gebeurtenis heeft de hele wereld zo gesterkt? Ongeveer een half miljard mensen waren via de tv getuige van de landing. Het is iets dat je raakt op een spirituele manier en het verbindt ons allemaal."