Ganimet Hendrison (46) kreeg een gewelddadige psychose en ging daardoor als een beest tekeer in het centrum van Den Haag. Inmiddels is hij bijna 7 jaar vrij. Hij volgt met veel belangstelling de zaak van Thijs H., die in een psychose drie moorden pleegde.

Begin jaren 90 viel Ganimet mensen aan die toevallig voor zijn neus verschenen. "Ik voelde me een soort opgejaagd dier. En ik jaagde ook als een dier op andere mensen. Dat klinkt misschien doodeng, maar dat was in die psychoses mijn realiteit op dat moment."

'Iedereen kon mijn slachtoffer worden'

Aanleidingen voor de mishandelingen waren er totaal niet. "Een verkeerde blik, of misschien zelfs een foute houding in mijn ogen, kon al voldoende zijn om iemand aan te vallen. Iedereen kon mijn slachtoffer worden die dag."

Ganimet vertelt hoe hij 'explodeerde'

'Ze wilden mij niet meer in de maatschappij hebben'

Ganimet kreeg twee keer tbs opgelegd. Daardoor bracht hij 20 jaar door binnen de muren van klinieken en gevangennissen. "De eerste keer tbs kon ik in meegaan. Ik moest afgegrensd worden voor het echt helemaal fout zou gaan. Ze wilden mij niet meer in de maatschappij hebben."

"Echt behandeld aan mijn aandoening ben ik niet. Dat zou je toch op z'n minst wel verwachten als je in tbs-kliniek terecht komt. "Ganimet vindt dat daar te vaak naar simpele oplossingen wordt gegrepen. "In de psychiatrie wordt heel snel naar pillen gegrepen."

Thijs H.

Met veel belangstelling volgt Ganimet nu de zaak van Thijs H., de man die eerder dit jaar bekende drie moorden te hebben gepleegd. Naar eigen zeggen omdat hij in een psychose verkeerde die hem hier opdracht toe gaf.

Hoewel Ganimet zelf geen moordenaar is, ziet hij wel veel paralellen tussen zijn verhaal en dat van Thijs H. "Het is vergelijkbaar. Niet qua ernst, maar wel wat er is gebeurd en zijn intentie. En het feit dat het om volstrekt willekeurige slachtoffers ging."

Volgens Ganimet werd er in de TBS te weinig tijd en aandacht besteed aan psychoses

'Justitie en de maatschappij hebben niks opgestoken'

Het maakt hem vooral boos dat justitie en de maatschappij niets van zijn zaak lijken te hebben opgestoken. "Ik was een van de eerste in mijn tijd die zo'n type delict had gepleegd. Als je je nou werkelijk had verdiept in wat mijn psychose inhield, dan had de hulpverlening veel verder kunnen zijn. Ze hadden van mijn zaak kunnen leren. Ik heb niet het idee dat dat is gebeurd. En de maatschappij is er toch juist om te beschermen zou je zeggen."

Hij vindt het zeer alarmerend dat er steeds meer verwarde mensen zeer gewelddadige delicten plegen. "Dit gaat alleen maar erger worden, ook vanwege de bezuinigingen op de GGZ. En het ernstige is dat psychiatrie echt geen idee heeft wat er in het brein van deze mensen zich afspeelt. Toekomstige moordenaar zullen vaker psychiatrische kneusjes worden in plaats van psychopaten die doelbewust te werk gaan."

Lees ook

info

Podcast 'Daders'

In de AVROTROS-podcast 'Daders' praten ex-tbs'ers openhartig over hun gruweldaden, maar ook over hoe het systeem van binnenuit werkt. De podcast is te onder meer te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en NPO Radio 1.