Thijs H. moet 18 jaar de cel in en daarbij ook een verplichte tbs-behandeling ondergaan. Het vonnis stemt nabestaanden 'erg tevreden'. "Met name dat de rechtbank benoemd heeft dat Thijs zijn psychose lijkt te hebben aangedikt."

Dat zegt Phil Boonen, advocaat van twee Limburgse nabestaanden in de zaak, namens zijn cliënten. "Hij was niet op zoek naar hulp, maar naar een goed vonnis", zegt Boonen. "Dat de rechtbank dat benoemd heeft, vonden zij heel belangrijk"

Rechter tegen Thijs H.: u bent een moordenaar

"U ziet zichzelf als iemand die het goede wil doen. U vindt het moeilijk zichzelf te zien als moordenaar, maar dat bent u echter wel", zei de rechter vandaag in het vonnis tegen Thijs H.. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum schatten het recidiverisico in als 'hoog'.

Volgens de rechter zijn de psychische problemen van Thijs H. 'chronisch' en kan hij zijn problemen zeer goed verhullen. Hij heeft een behandelgeschiedenis waarin hij 'mooi weer speelt en zijn behandelaren op het verkeerde been zet'. De rechter wil dat zijn TBS behandeling al begint na zes jaar straf, omdat de kans van slagen dan groter is.

Lees ook

Geen gevangenisstraf maar tbs

Volgens de rechtbank was Thijs H. verminderd toerekeningsvatbaar. Zij vroegen zich af of hij hulp wilde, of dat hij op zoek was naar een manier om zich te presenteren als ontoerekeningsvatbaar. "De door hem zo gewenste conclusie", zei de rechtbank. "Dat hier de inzet van de verdachte en zijn naasten op is gericht, blijkt heel duidelijk uit de getapte telefoongesprekken. Hieruit volgt onder meer dat er wordt gesproken over welk scenario het meest gunstig is."

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum rapporteerden eerder dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn toen hij de moorden pleegde. Hij zou 'ernstig psychotisch ontregeld' zijn geweest. Het OM meende dat het onderzoek 'incompleet' zou zijn geweest en vonden dat Thijs verminderd toerekeningsvatbaar was. De rechtbank volgt dit nu.

Pijn en leed nabestaanden blijvend

De rechtbank stond lang stil bij het leed van de nabestaanden van de drie slachtoffers van Thijs H. "Hun geliefden zijn vermoord. Met vele messteken om het leven gebracht. Door de verdachte, terwijl hun geliefden, nette en oppassende burgers, geen enkele aanleiding daartoe gaven. "

"De pijn die de verdachte heeft veroorzaakt en het leed dat hij teweeg heeft gebracht zijn immens en blijvend en kunnen door geen enkele straf of maatregel ongedaan worden gemaakt", stelt de rechtbank.

Hoger Beroep

H. zei tijdens de behandeling van zijn zaak in de rechtbank Maastricht dat hij spijt heeft van zijn daden. "Dit had nooit mogen gebeuren en ik zou niets liever willen dan mijn daden ongedaan maken."

Zowel de advocaten van Thijs H. als het Openbaar Ministerie overwegen om in Hoger Beroep te gaan.