Europol lanceerde onlangs een lijst met meest gezochte criminele vrouwen. Met als boodschap: ook dames kunnen hele ernstige delicten begaan. Willeke zat 12 jaar vast voor moord en beaamt het. "Ik heb echt alles gezien daarbinnen."

In de vrouwengevangenis kwam ze de meest uiteenlopende types tegen. "Je had vrouwelijke oplichters, dames die een bank geroofd hadden, en ook helaas vrouwelijke pedofielen, die bestaan echt." Haar conclusie is dat vrouwen net zo wreed kunnen zijn als mannen. "Ik heb echt alles gezien daarbinnen. Alle gruwelijke dingen waar je als man voor veroordeeld kunt worden, doen vrouwen ook."

Hoofd ingemetseld in plantenbak

Het meest wrede waar Willeke in de gevangenis kennis mee maakte is een SM-meesteres die bij haar op de afdeling kwam. "Zij had haar vriend aan stukken gesneden, het hoofd ingemetseld en in een plantenbak op de vensterbank gezet. Die ging naar de rechterbank toe alsof ze de koningin was, in complete outfit en al."

Toch meed Willeke dit soort types niet per definitie. "Ik had met iedereen contact. Ze kwamen ook naar mij toe en dan wist je ook niet meteen waarvoor diegene vastzat. Alleen vrouwen die wegens pedofilie vastzaten ontweek ik."

16 messteken

Willeke werd veroordeeld tot 12 jaar cel voor moord, ook in hoger beroep. De reden? Ze bracht de vermeende verkrachter van haar dochter met 16 messteken om het leven. Willeke dacht zelf dat ze er nooit toe in staat zou zijn, toch deed ze het. "Toen mijn dochter mij vertelde dat er voor de derde keer iemand aan haar had gezeten, kwam ik in een roes. Ik zei meteen: "Hij gaat eraan."

Een dag later zocht ze hem op. Willeke bereidde een maaltijd voor hem en gooide allerlei verdovingsmiddelen in zijn eten. Ze legde hem vervolgens op bed. "Ik dacht, hij heeft het aan zijn hart. Maar hij ging niet dood." Daarom ging ze naar de keuken. "Ik pakte een mes en ging vervolgens op zijn lichaam zitten. Alle woede kwam eruit toen ik hem doodstak. Met 16 messteken."

Willeke vertelt over het moment dat ze ontdekte dat haar dochter verkracht was.

'Gezellig kletsen in plaats van ontsnappen'

In de gevangenis ontdekte Willeke dat vrouwen verschillen van mannen, omdat ze eerlijker uitkomen voor wat ze gedaan hebben. "Ze praten er minder omheen dan mannen. Als ze veroordeeld zijn, komen ze er gewoon voor uit en nemen hun verantwoordelijkheid, ze winden er geen doekjes om."

Een ander opvallend verschil is dat een vrouw niet snel uit de gevangenis zal ontsnappen. "Ik heb dat wel eens meegemaakt, dat er storing was, gingen we allemaal gezellig op de gang zitten kletsen. Maar niemand die het in zijn hoofd haalt te vluchten. Overigens is een vrouw dan ook zo weer gevonden, moeders gaan meteen naar hun kind toe natuurlijk."

Willeke vertelt over haar medegevangenen in de vrouwengevangenis.

'Meeste spijt van consequenties'

Geen contact met haar kinderen is ook direct het grootste offer dat Willeke zelf heeft moeten brengen. Door haar lange detentie is dat contact met haar beide dochters volledig verbroken. "Daar heb ik nog het meeste spijt van. De consequenties van mijn daad. Ik heb mijn kinderen verloren en ze zijn volledig naar de klote gegaan door de Jeugdzorg. Dat doet mij echt het meeste pijn van alles."

Inmiddels is Willeke al jaren vrij en geeft ze overal lezingen. "Ik wil dat kindermisbruik stopt. Door mijn verhaal te vertellen hoop ik dat meisjes, maar ook jongens eerder hun spullen pakken en weggaan. Ga weg van die persoon die jou zoveel pijn doet." Van alle levensdelicten die worden gepleegd is 10 procent van de daders een vrouw. Tweederde hiervan doen dit in gezinsverband.

Lees ook

info

Podcast 'Daders'

In de AVROTROS-podcast 'Daders' praten ex-tbs'ers openhartig over hun gruweldaden, maar ook over hoe het systeem van binnenuit werkt. De podcast is te onder meer te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en NPO Radio 1.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.