Wat doe je als festivalbezoeker als er paniek ontstaat in de drukte? Iemand die daarover kan vertellen is Esmiralda Cruz. De Rotterdamse bezocht in 2010 de Love Parade in Duisburg.

In Algiers, de hoofdstad van Algerije is een optreden van rapper Soolking totaal misgelopen. Het optreden vond plaats in een stadion waar het veel te druk werd. Gevolg: 5 mensen werden doodgedrukt. Op de Love Parade in 2010 ging het helemaal mis in een tunnel die als in- en uitgang van het festivalterrein diende.

Geen zakken, maar mensen

"Ik dacht dat ik zakken zag liggen, maar het bleken achteraf dode mensen", vertelt Cruz. In totaal overleden er 22 mensen op de Love Parade en vielen er meer dan 500 gewonden. De verantwoordelijken zijn nooit veroordeeld, de zaak is inmiddels verjaard.

"We wilden een moment voor ons zelf, even ergens rustig zitten", gaat Cruz verder. Dat kon eigenlijk nergens goed, gezien de drukte. Waar het wel kan? In de tunnel, rond een uur of 5, precies het tijdstip waarop het misgaat.

Het festival gaat verder

"We konden nog de tunnel uit en zijn toen via de zijkant omhoog geklommen, het was zo druk", vertelt Cruz. Op het moment zelf gaat het festival verder,. Om de rust zoveel mogelijk te bewaren, is het idee van de organisatie.

Het leidt tot de bizarre situatie dat mensen druk aan het feesten zijn, terwijl er een paar honderd meter verderop mensen een doodstrijd aan het voeren zijn.

'Ik had niet meer terug kunnen komen'

"Achteraf denk je wel: het had ook zo kunnen gaan dat ik helemaal niet meer was teruggekomen van dat festival." Sindsdien gaat Cruz anders om met situaties als deze.

"Ik kies veel bewuster waar ik heen ga. Het Rotterdamse carnaval bezoek ik niet meer. Je bent je veel meer bewust van de gevaren. Maar het is gelukkig niet zo dat ik nu nog zit met heel angstige gevoelens."

Radio-interview: Esmiralda Cruz vertelt hoe het helemaal misging tijdens de Love Parade van 2010

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.