In 2017 kwamen 2813 klachten binnen bij huurteams, door gemeenten opgezette teams die huurders bijstaan in geschillen met verhuurders, in Nederland. Dat zijn er fors meer dan het jaar daarvoor, toen ontvingen de huurteams 2211 klachten. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd. Met name in de gemeenten Nijmegen, Utrecht en Amsterdam is er sprake van een grote stijging. “De huurmarkt is het afgelopen jaar geëxplodeerd,” aldus wethouder Laurens Ivens van Amsterdam.

De klachten variëren van meldingen over een te hoge huurprijs, tot  intimidatie en zelfs bedreigingen. Ivens is niet verbaasd over de stijging in zijn gemeente: "De stad is te druk. Daardoor kunnen hoge prijzen worden gevraagd voor hele kleine kamers. Verhuurders hebben vrij spel." Ook in Utrecht wordt gewezen naar de krapte op de huurmarkt als oorzaak van de stijging. Jack Broeksteeg, woordvoerder bij de gemeente Nijmegen, noemt de stijging in zijn stad “een incident”, omdat bijna een kwart van de klachten ging over één verhuurder. 

Klachten van huurders bij huurteams

Intimidatie en geweld

De huurteams zelf zien behalve het aantal klachten ook de aard van de klachten veranderen: “Zodra een huurder naar de huurcommissie dreigt te gaan, gaat bij sommige verhuurders een knop om. Die roepen dan: Hup, morgen wegwezen. Opgedonderd', vertelt Gert-Jan Bakker van  Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag in Amsterdam. “Verhuurders maken sneller gebruik van intimidatie en bedreiging door de woningnood. Dat heeft allemaal te maken met rendement. Aan een nieuwe huurder kan hij meer verdienen.” In Nijmegen steeg het aantal klachten van huurders over bedreiging en intimidatie zelfs van 5 naar 87 in een jaar tijd. Broeksteeg: “Daar hebben wij geen verklaring voor. We gaan snel in gesprek met het huurteam en zullen dit zeker bespreken.”

Boete

De oplossing voor het groeiende probleem met huisjesmelkers ligt volgens Ivens in handen van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Samen met wethouders van dertien andere grote studentensteden stuurde hij drie maanden geleden een brandbrief naar de minister. Hierin doen de wethouders een oproep aan Ollongren om het mogelijk te maken huisjesmelkers hardere sancties op te leggen. “Wij hebben aan de minister een concrete maatregel gevraagd, zorg dat een verhuurder die een te hoge prijs vraagt beboet kan worden. Dat heeft een afschrikwekkend effect", legt Ivens uit.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat Ollongren snel om de tafel wil met de wethouders, maar ook met de woonbond en de Landelijke Studenten Vakbond om de aanpak van huisjesmelkers te bespreken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.