Huurders met een laag inkomen komen in grote financiële problemen door de stijging van de energierekening. Dit verwacht de Woonbond op basis van eigen onderzoek. Bij een meldpunt van de organisatie kwamen afgelopen maand honderden klachten van huurders binnen over de hoogte van de gasrekening en de slechte isolatie van huurwoningen. Paulus Jansen, directeur van de Woonbond: “Lage inkomens zijn tussen de 40 en 60 procent van hun inkomen aan huur en energiekosten kwijt. Dat is echt heel schrijnend.”

Zo’n driekwart van de huurders geeft in het onderzoek van de Woonbond aan een onevenredig hoog bedrag per maand aan energie kwijt te zijn. Directe oorzaak is de stijging van de gasprijs en de hogere belasting hierop.

Volgens de Woonbond is het om die reden noodzakelijk dat het kabinet met geld over de brug komt om de laagste inkomens hiervoor te compenseren. Jansen: ”Mensen met de laagste inkomens hebben vaak een energierekening van 87 euro per maand. Als je twee keer modaal verdient lach je daar misschien om, maar met een inkomen van rond de 900 euro is dat echt heel erg veel geld.” 

info
clock 18-10-2018 11:11

Eerder werd bekend dat de energierekening volgend jaar met gemiddeld 146 euro omhoog gaat. Dit komt door de verandering in de energiebelasting.

8 op 10 huurwoningen slecht geïsoleerd

Naast de hoge gasprijs is ook de slechte isolatie van de woning een doorn in het oog van vele huurders.  Bijna 8 op de 10 huurders geeft aan dat hun huis slecht geïsoleerd is en dat ze last hebben van kou en tocht. Nog eens 4 op de 10 huurders geeft aan slechts enkel glas in de woning te hebben.

Jansen: “We zijn wel wat gewend bij de Woonbond, maar dit is echt schrikken. 40 procent van de huurwoningen heeft zelfs nog enkel glas. Kun je nagaan hoeveel je moet stoken om dat een beetje warm te krijgen in de winter.”

Corporatie doet niks aan verduurzamen woning

Een ander groot probleem voor huurders is verder dat ze voor het verduurzamen van hun woning geheel afhankelijk zijn van de woningcorporatie. In veel gevallen is die volgens de Woonbond niet bereid om mee te werken aan het energiezuiniger maken van de woning.

We zijn wel wat gewend bij de Woonbond, maar dit is echt schrikken

Jansen: “Bijna drie miljoen mensen huren in ons land. Die hebben geen enkel perspectief om iets te doen om hun gasrekening te verlagen, behalve dan een dubbele trui aantrekken in de wintermaanden. Ze zijn volledig afhankelijk van de woningcorporaties en die hebben op hun beurt geen geld, omdat ze door het kabinet zijn kaal geplukt.”

CDA: geen hogere energielasten

Ook in de Tweede Kamer maakt men zich grote zorgen over de stijgende energierekening van huurders. CDA-leider Sybrand Buma stelt tegenover EenVandaag de hoogte van de gasrekening voor huishoudens nauwlettend in de gaten te houden.

“We moeten niet meer heffingen opleggen, als er geen perspectief is om je rekening  aan te passen. Als je in een woning van de corporatie zit krijg je hogere energiekosten, maar die zonnepanelen zijn niet van jou. We moeten het verstandiger doen, om te zorgen dat de samenleving het kan dragen.”

D66: lagere inkomens compenseren

Kersverse fractievoorzitter Rob Jetten van D66  vindt dat burgers die te hard worden geraakt door het  nieuwe energiebeleid moeten worden ontzien.

“Het kabinet gaat kijken welke groepen te hard geraakt worden door het klimaatbeleid, zodat we die groepen met gerichte maatregelen kunnen ondersteunen. Dat is de inzet van D66. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daar gaan we het kabinet aan houden”, zegt Jetten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.