Eén op de vijf agenten die in de noodhulp of handhaving werken, krijgt te maken met serieuze bedreigingen van criminelen en burgers in de privésfeer. Ze worden buiten werktijd te maken met intimidatie, stalking, vernieling en regelmatig ook met fysiek geweld. Het gaat om een 'paar honderd' agenten per jaar.

Politiemensen eisen een veel hardere aanpak van mensen die de politie terroriseren. Nu komen daders veel te gemakkelijk weg met te lage straffen of worden helemaal niet vervolgd, klagen agenten.

Onderzoek

Dat blijkt uit het rapport 'Over de Grens' van de Politie Academie in opdracht van korpschef Gerard Bouman. Aanleiding voor het grootschalige onderzoek onder 3000 agenten is een eerdere reportage van EenVandaag waarin politiebond ACP alarm sloeg over geweld tegen politiemensen in de privésfeer. Het is voor het eerst dat uitgebreid onderzoek is gedaan naar dit type geweld. Wat gaat de politietop hieraan doen?

Luister hier de reactie van de politievakbond ACP op het rapport terug

Gerard Bouman

In EenVandaag een interview met korpschef Gerard Bouman, die zijn lot verbindt aan een oplossing van deze problematiek. Binnen een jaar wil hij het geweld, 'dat alle perken te buiten gaat', fors hebben teruggedrongen.

Van de politiemensen die werken in de handhaving en noodhulp zegt 21% het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met geweld in de privesfeer. Meestal bleef dat bij bedreiging en intimidatie, bij 3% kwam het tot fysiek geweld en werden agenten in hun prive-omgeving aangevallen. Het gemiddelde onder alle politiemedewerkers, inclusief interne functies, ligt lager: 13% heeft te maken met een vorm van privegeweld, dat is 1 op de 8.

Maartregelen tegen geweld

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie wil met een reeks maatregelen het geweld tegen zijn medewerkers drastisch terugdringen. Dat het diep doordringt tot de privelevens van politiemensen vindt hij 'ernstig en onacceptabel'. 

Tijdens het politiewerk krijgen agenten vaker te maken met geweld: 1 op de vijf agenten incasseerde het afgelopen jaar klappen of zwaarder geweld. Ook dan wordt het op de man gespeeld: 11% van de dienders is door criminelen bedreigd dat ze thuis opgezocht zullen worden, dat hun naasten iets aangedaan zal worden (9%), familieleden opgezocht worden (6%) of worden achtervolgd (2%).

Jeugdbendes

Politiemensen zeggen vooral belaagd te worden door criminele jeugdgroepen en jeugdbendes. Ook georganiseerde misdaad, kampbewoners en probleemfamilies worden gezien als dadergroepen die snel naar geweld grijpen. De helft van alle agenten geeft aan dat er bepaalde wijken zijn waar je als agent beter niet kan wonen, een op de drie woont wil niet in de buurt wonen waar ze zijn gestationeerd. 56% is zeer ontevreden over de afhandeling en berechting van daders door OM en rechters.

In Radio EenVandaag een gesprek met Arthur van der Vlies, oud-politieagent die zich sterk maakt voor zijn oud-collega's via zijn werk voor Reflectie in Blauw. Beluister dit gesprek boven aan deze pagina terug. Ook spreken we met Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP. Ook dit gesprek vindt u boven aan deze pagina.

Bekijk hier de reportage die EenVandaag eerder al maakte:

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.