Nick van der Wall, beter bekend als dj Afrojack, moet mogelijk miljoenen terugbetalen aan de Belastingdienst.

Vorig jaar bleek dat Afrojack tussen 2012 en 2016 nauwelijks belasting heeft afgedragen in Nederland, omdat zijn bedrijven via een postbus op Cyprus waren gevestigd. Ook deed de dj alsof hij op Cyprus woonde.

Gerard Reve ontdook belasting

Henk Willem Smits, journalist en schrijver van het boek 'Het Belastingparadijs' weet als geen ander dat Van Der Wall niet de enige is met constructies in het buitenland. Zo ontdekte hij dat schrijver Gerard Reve ook een conflict had met de Belastingdienst.

"Reve vond dat hij te veel betaalde. Zeker succesvolle schrijvers als hij betalen toch gauw meer dan 50 procent belasting. Een fiscalist heeft hem toen aangeraden om een constructie op te zetten op de Kanaaleilanden, waardoor hij aanzienlijk minder belasting betaalde."

'Je moet daar naar de sportschool en de tandarts gaan'

Het verhaal van Reve speelde zich af begin jaren 70. Volgens Smits is het dan ook niet nieuw om de belasting te ontduiken."Het werd toen zelfs ook helemaal niet zo raar gevonden. Je had bijvoorbeeld de zanger Robert Long, die ontdook ook belasting via de Kanaaleilanden. Die had zijn songteksten en de rechten daarop daar ondergebracht."

Lees ook

Maar dat kan je niet zomaar doen, blijkt ook nu in het geval van dj Afrojack. "Hij had zijn copyrights op zijn muziek ondergebracht op Cyprus en dat kan wel, maar dan moet je er ook gaan wonen. Dan moet je een duurzame band met Cyprus hebben, dus je moet daar dan naar de sportschool en naar de tandarts gaan. Je kan niet zomaar in Nederland blijven en dat heeft hij wel gedaan."

Schikken of een rechtszaak?

Afrojack heeft nu twee opties. "Of schikken óf het laten aankomen op een rechtszaak. En dan is het maar de vraag wat voor bedrag eruit rolt. 2,4 miljoen lijkt mij wat weinig als je ziet wat dj's verdienen. Maar tegen de fiscus is heel moeilijk strijden, dus die krijgen vaak wel wat ze willen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.