De uitlevering van Ridouan Taghi aan Nederland is al geregeld. Dat vermoedt Hilda van der Tuin, advocaat in Dubai. "Anders zou Nederland enorm in zijn hemd staan", reageert ze vanuit de Verenigde Arabische Emiraten waar zij een advocatenkantoor heeft.

Voor de zomer werden nieuwe afbeeldingen van hem verspreid en vertelde de politie dat hij zich in de Golfregio ophield. Veel Nederlanders in Dubai volgden de zaak rondom Taghi met veel belangstelling. "Niemand van de Nederlanders heeft hem herkend de afgelopen periode", vertelt Van der Tuin. "Vermoedelijk heeft hij ofwel operaties ondergaan waardoor hij niet herkenbaar is, of zich op een andere manier vermomd waardoor mensen hem niet herkenden."

Minister Ferd Grapperhaus reageert op de aanhouding van Ridouan Taghi

'Uitlevering al geregeld'

Van der Tuin werkt er zelf niet als strafrechtadvocaat, dat mogen alleen de emirati. Maar als advocaat kent ze het rechtssysteem wel erg goed. "Ik vermoed dat men in de Verenigde Arabische Emiraten, gelet op alle publiciteit in Nederland, allang een deal heeft gesloten met Nederland in de uitlevering."

Ze leidt dit af aan de toon van de communicatie in de media in Dubai en Nederland. "Dat men zegt, we zijn al heel lang aan het samenwerken", zegt Van der Tuin. Ze denkt dat ze precies wisten waar hij was en hebben gewacht met de arrestatie tot het 'hele proces rond de uitlevering' geregeld zou zijn. "Anders zou Nederland ook enorm in zijn hemd staan. Dat ze hem hebben gepakt, maar dat het een week later niet doorgaat."

Lees ook

Overal camera's

Van der Tuin denkt dat Ridouan Taghi in beeld is gekomen door zijn kinderen. "Die moeten naar school", zegt ze. Hiervoor hebben ze een zogenoemd emirates ID nodig, een identiteitsbewijs. Daarnaast hangt Dubai vol met camera's. "Men weet eigenlijk precies waar jij bent."

Iedereen die het land binnenkomt moet vingerafdrukken afleveren en er worden irisscans gemaakt. "Stel er wordt in mijn huis ingebroken en ze vinden vingerafdrukken, dan halen ze die door het systeem." Volgens Van der Tuin voelen mensen in Dubai zich daardoor ook heel veilig. "Hij heeft ook een hele procedure moeten doorgaan om daar te mogen wonen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.