Meestal vragen we onze panelleden te kijken naar de wereld, naar Nederland of naar de samenleving. We hebben ze nu eens gevraagd naar zichzelf te kijken: vind je jezelf vooral een positief of een negatief persoon?

80 procent vindt zichzelf een positief persoon. Een ruime meerderheid gaat dus optimistisch door het leven. Slechts 17 procent vindt zichzelf vooral een negatief persoon. En als je kijkt naar de mensen die je vaak om je heen hebt, zoals bijvoorbeeld familieleden, vrienden en collega's? Dan blijkt het aantal iets lager, al is er nog altijd overwegend optimisme: twee derde (63 procent) geeft aan vooral positieve mensen in z'n omgeving te hebben.

Politieke voorkeur

Wie zijn die positieve mensen? Zijn er ergens verschillen? Die zijn er nauwelijks als het gaat om geslacht, leeftijd of opleiding. Het enige verschil zit bij politieke voorkeur: kiezers van PVV, 50PLUS en Forum voor Democratie bekijken de wereld door een iets donkerdere bril. Maar ook van die groepen vindt driekwart zichzelf vooral positief.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 13 tot en met 16 december 2018 en er deden 27.205 mensen mee. De uitslag is gewogen op zes variabelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.