Veel zzp'ers zijn negatief over het plan om zich verplicht te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 1.100 zelfstandigen uit het Opiniepanel.

De maatregel is onderdeel van het concept-pensioenakkoord dat het kabinet en de vakbonden vorige week presenteerden. Maar een klein deel, 18 procent, is hier wel blij mee.

Weinig steun zzp'ers voor pensioenakkoord

Het gebrek aan steun voor dit plan heeft duidelijk zijn weerslag op hoe zzp'ers over het pensioenakkoord denken. Waar het grote publiek overwegend positief is, kan slechts 39 procent zich vinden in het hele pensioenplan. 55 procent van de zelfstandigen reageert juist negatief.

Een andere mogelijke verklaring voor het chagrijn bij zelfstandigen over het akkoord is de onduidelijkheid over wat het akkoord voor hen persoonlijk betekent. 44 procent van de zelfstandigen zegt in het duister te tasten. Voor een even grote groep , 43 procent, is dat wel helder.

Lees ook

Wel steun voor makkelijkere pensioenregeling zzp'ers

Een ander plan om zzp'ers eenvoudiger te laten sparen voor hun pensioen wordt iets beter ontvangen. Zzp'ers kunnen zich met het nieuwe akkoord aansluiten bij de pensioenregeling van de sector of het bedrijf waar ze nu werkzaam zijn. Dat kan ook als zij voorheen via deze pensioenregeling geen pensioen opbouwden. 56 procent van de zelfstandigen vindt dit een goed idee, tegenover 28 procent die daar negatief over is.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek over het pensioenakkoord in EenVandaag.

Vakbondsleden diep verdeeld

Vakbondsleden kunnen tot vanmiddag stemmen over het pensioenakkoord. Voorafgaand aan die raadpleging legden we het pensioenakkoord voor het Opiniepanel. Vakbondsleden die van plan waren om te stemmen, bleken lijnrecht tegenover elkaar te gaan. Vanmiddag wordt bekend of de leden voor of tegen het pensioenakkoord stemmen. Onduidelijk is nog of de bonden de uitslag van de raadpleging zullen opvolgen.

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 7 tot en met 11 juni, deden 22.450 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Daarvan respondeerden 1.180 mensen die aangaven zelfstandige zonder personeel (zzp'er) te zijn. Ook ondervroegen we 5.791 vakbondsleden van FNV, CNV en VCP. De uitslagen zijn gewogen op het aantal leden per vakbond en leeftijd en geslacht van vakbondsleden (Bron: CBS 2017).

Het onderzoek onder het hele Opiniepanel is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.